Alimentele se vor scumpi cu pana la 40%, pana in 2019

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 10:56
1495 citiri
Alimentele se vor scumpi cu pana la 40%, pana in 2019

Preturile la toate produsele agricole, cu exceptia carnii de porc, vor inregistra o crestere de la 15% si pana la 40%, in urmatorii 10 ani, la nivel mondial.

Intre aceste procente se vor inregistra cresteri la cereale si produse lactate, iar scumpiri de mai mult de 40% se vo intalni la uleiurile vegetale, se arata in raportul "Perspectivele agriculturii pe perioada 2010-2019", elaborat de Organizatia de cooperare si dezvoltare economica (FAO) impreuna cu Organizatia ONU pentru agricultura (FAO).

Aceste scumpiri sunt cauzate de preturile ridicate la petrol, ceea ce conduce la costuri de productie.

Mai important, scumpirile sunt determinate de o crestere semnificativa a cererii din partea tarilor emergente, care se confrunta cu crestere a populatiei de aproape doua ori mai mare decat cea a tarilor dezvoltate.

Totodata, cresterea venitului pe cap de locuitor duce la o schimbare a obiceiurilor alimentare, scrie Le Monde.

Volumul de investitii in capacitati de productie pe piata interna ar trebui sa fie deosebit de important in tarile BRIIC, adica Brazilia, Rusia, India, Indonezia si China.

Sectorul agricol in Brazilia este de departe cel care va inregistra cea mai rapida crestere, cu mai mult de 40% pana in 2019, comparativ cu perioada 2007-2009, urmata de Rusia (26%), Ucraina (29%), China (26%) si India (+21%).

In aceeasi perioada, productia din Australia, care va reveni la randamentele normale dupa ani de seceta severa, este de asteptat sa creasca cu 17%, Statele Unite si Canada intre 10% si 15%, in timp ce in UE ar urma sa creasca cu mai putin de 4%.

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#scumpiri alimente, #preturi alimente, #cresteri preturi , #preturi alimente