Cafeaua se scumpeste mult - Vezi de ce

Duminica, 27 Aprilie 2014, ora 22:59
5812 citiri
Cafeaua se scumpeste mult - Vezi de ce
Foto: news.com.au

Iubitorii de cafea se pot astepta la o crestere a pretului ei din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile din Brazilia, tara care exporta masiv acest produs.

Pretul cafelei de tip arabica din Brazilia a crescut cu 94% in ultimul timp (la 2,30 de dolari pentru 500 de grame) pe piata de profil de la New York (SUA), scrie news.com.au. Brazilia asigura o treime din cantitatea consumata la nivel mondial, insa in aceasta tara se asteapta o recolta slaba in sezonul 2014-2015.

Scaderea va fi mai mare decat se estimase initial. Astfel, statul sud-american va produce aproximativ 49 de milioane de saci cu cafea, anul trecut Brazilia recoltand 53,3 milioane de saci. Estimarea facuta in luna ianuarie arata ca productia se poate ridica la 55 de milioane de saci, insa ea a fost una gresita.

Astfel, la nivel global vor exista cu 7,1 milioane de saci mai putin decat cererea de pe piata. Deficitul va fi cel mai mare din sezonul 2009-2010 pana in prezent, se arata in informatiile oferite de Departamentul Agriculturii din SUA. Conditiile climatice din Brazilia sunt de vina pentru ceea ce se intampla.

In timpul perioadei de crestere a cafelei, fermierii au fost loviti de seceta provocata de fenomenul tropical El Nino. Apoi, la recoltare s-au produs inundatii, ele afectand ceea ce mai era de adunat. "Nimeni nu este absolut sigur cat de mare va fi deficitul anul acesta", spune specialistul Rodrigo Costa, de la compania Newedge Group, el adaugand ca lucrurile s-au deteriorat destul de mult in ultimul timp.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#pret cafea, #cafea pret, #bani cafea, #productie cafea Brazilia , #preturi alimente