Bacsisul, inclus in nota de plata? - sondaj Ziare.com

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 08:40
5053 citiri
Bacsisul, inclus in nota de plata? - sondaj Ziare.com

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) propune Ministerului Finantelor tiparirea bacsisului pe nota de plata din restaurante.

"ANAT si FAPT cer Ministerului Finantelor legalizarea bacsisului in restaurante. Asta inseamna ca scot la alb si bacsisul chelnerului, care astfel va fi declarat si fiscalizat", a declarat agentiei Mediafax Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si al Federatiei Asociatiilor Patronatelor din Turism (FAPT).

Ea spune ca restaurantele isi vor stabili nivelul "atentiei" platite chelnerilor, care trebuie sa fie undeva peste 10%, si astfel statul va colecta mai multe taxe si impozite.

"Multe restaurante vor renunta sa mai plateasca la negru chelnerii. Tinand la negru bacsisul, aceasta poveste nu ajuta nimanui", a afirmat Martin, care a aratat ca in mai multe tari, printre care si Statele Unite ale Americii, bacsisul in restaurante este legalizat si fiscalizat.

Ce spun proprietarii de restaurante

Nu de aceeasi parere sunt unii reprezentanti ai restaurantelor, care cred ca o asemenea masura ar avea consecinte negative asupra consumului.

"Nu cred ca este o solutie buna, pentru ca se incarca nota de plata a clientului. Este neplacut pentru client sa-l obligi sa lase ceva in plus. Nu toti clientii lasa bacsis", a spus Catalin Mahu, proprietarul lantului de restaurante La Mama.

El crede insa ca o astfel de reglementare ar avea un efect pozitiv asupra salariilor angajatilor, care ar urma sa creasca.

"Pe cealalta parte, ai o incasare cu 10% mai mare, pe care o dai direct in salarii, deci costurile angajatorului cu salariile devin mai mici. Cred, insa, ca sunt multe alte lucruri care pot fi facute pentru scoaterea banilor negri la suprafata", a afirmat Mahu, pentru Mediafax.

Si Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), crede ca sunt variante mai bune prin care sa creasca incasarile bugetare.

"Inainte sa fiscalizam bacsisul, ar trebui sa incercam sa fiscalizam toate tigarile si petrolul care intra in tara. Ar trebui mai intai sa ajutam economia sa mearga atat de bine incat restaurantele sa aiba vanzari si abia apoi sa punem bacsisul chelnerilor pe nota de plata", a adaugat el.

Un chelner a primit bacsis o masina

Murad a adaugat ca o admira pe Corina Martin pentru ca a terminat de rezolvat toate temele pe care le avea la patronatele din turism pe care le conduce si ca are timp sa se ocupe si de probleme care tin de fiscalitate.

"Ma indoiesc ca oferirea unei compensatii suplimentare pentru chelneri reprezinta o ilegalitate. 'Legalizand' bacsisul, riscam sa dam un semnal gresit ca acesta este un drept, si nu o recompensa, care nu este garantata nici macar de oferirea unui serviciu exceptional. Si nici macar nu am reduce fluctuatia personalului din turism", spune Simion Alb, directorul Biroului de promovare turistica a Romaniei in SUA si Canada.

El a adaugat ca in cultura multor turisti straini care viziteaza Romania (austrieci, germani, scandinavi, francezi sau japonezi), bacsisul nu este o notiune comuna si nici respectata.

Exista insa si pareri favorabile propunerii presedintelui ANAT.

"Eu sunt de acord. Printr-o astfel de masura s-ar monitoriza toti banii care se incaseaza. Acum, ospatarii baga in buzunar bani nedeclarati. In cluburi, la ce bani se castiga bacsis la mese, ospatarii ar lucra si gratis. La un club, un ospatar castiga un milion de la o masa, si daca are cinci mese ia cinci milioane pe seara", a afirmat Dan Malusel, proprietarul a doua cluburi, doua restaurante si un hotel.

El spune ca, daca bacsisul ar fi declarat, angajatii de la bucatarie ar castiga si ei, pentru ca ei fac munca cea mai grea, nu chelnerul, care doar duce mancarea de la bucatarie la masa.

"Si eu, ca proprietar de restaurante, sunt suparat pentru ca platesc o mie de taxe si cineva din jurul meu ia bani pentru care nu plateste niciun impozit", a adaugat Malusel.

Cum e in alte tari

Potrivit revistei Business Insider, eticheta legata de bacsisul lasat la restaurant este diferita, de la o tara la alta.

In Egipt, bacsisul e de 5 - 10% din suma si, de obicei, se afla deja in nota de plata.

In Israel, bacsisul e de asemenea cuprins in nota, dar se obisnuieste sa se adauge cate ceva pe langa suma ceruta.

Brazilia e o alta tara unde, teoretic, nu trebuie sa dai bacsis, fiind inclus in nota de plata.

In Canada se impune un bacsis de 15 - 20%. Angajatii hotelieri se asteapta sa primeasca intre 10 si 20 de dolari. Bancnotele americane sunt apreciate, nu insa si monedele.

Eticheta in ceea ce priveste bacsisul in lume

In Mexic se lasa la restaurant circa 10 - 15% din valoarea mesei, peste nota. La benzinarie se lasa circa 5 pesos. Dolarii sunt acceptati, insa moneda locala e preferata. Nu jigni bastinasii considerand Mexicul o prelungire a SUA!

In Franta, daca pe nota de plata ori factura scrie "service compris" nu e nevoie de un bacsis.

In Marea Britanie, daca bacsisul nu e inclus in nota de plata, se asteapta sa fie platit separat. In general, la restaurant se lasa intre 10 - 15% din valoarea mesei.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Sunteti de acord ca bacsisul sa fie inclus in nota de plata, la restaurante?

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#bacsis nota plata restaurant, #bacsis inclus restaurant , #preturi alimente