De ce ne refuza FMI ieftinirea mancarii

Miercuri, 15 August 2012, ora 08:43
5117 citiri
De ce ne refuza FMI ieftinirea mancarii
Foto: Arhiva

O decizie mult asteptata de jucatorii din industria alimentara, care i-au prezentat numeroase avantaje, inclusiv capacitatea de a determina scaderea preturilor, reducerea taxei pe valoare adaugata la alimente nu este agreata, momentan, de partenerii internationali ai Romaniei, care invoca riscul depasirii tintei de deficit.

Astfel, reprezantantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale au respins scaderea TVA la 9% pentru alimentele de baza, in cadrul discutiilor cu membrii Comisiei de buget-finante, motivand ca printr-o astfel de decizie ar fi depasita tinta de deficit de 3% din PIB.

Masura, vehiculata de Guvernul Ponta in luna mai, ar contribui la reducerea evaziunii si ar veni in sprijinul producatorilor agricoli autohtoni, au sustinut atat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, cat si premierul Victor Ponta.

La randul lor, reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) au afirmat ca preturilor la raft vor scadea cu acelasi procent cu care se va micsora taxa.

"Consumatorii din Romania au nevoie de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. O astfel de masura va contribui, in opinia noastra, la reducerea evaziunii fiscale, la incurajarea producatorilor locali si va stimula cu siguranta si consumul. In consecinta, salutam si sustinem intentia Guvernului de a reduce TVA la alimente si speram ca se va concretiza cat mai curand", a declarat Delia Nica, vicepresedintele AMRCR.

Inca de la lansarea propunerii, oficialii FMI au avertizat ca bugetul nu permite scaderea TVA alaturi de masuri precum cresterea salariilor bugetarilor si plata pensiilor.

Pledoaria Guvernului, neconvingatoare

Masura in care bugetul va suporta reducerea veniturilor asociata unei astfel de decizii reprezinta principalul subiect de dezbatere, iar Guvernul nu a prezentant misiunii externe o solutie convingatoare care sa demonstreze ca echilibrul bugetar nu va fi perturbat, considera analistul Aurelian Dochia.

In ceea ce priveste diminuarea evaziunii fiscale, aceasta "este o speranta, nu este o certitudine", a mai precizat analistul.

"Nu poti construi un buget pe ideea ca poate se vor mari veniturile din reducerea evaziunii fiscale.

In afara de declaratii, nu am vazut niciodata un calcul care sa arate cum, cu cat s-ar reduce evaziunea fiscala, niste cifre care sa sustina declaratia, chiar daca aceasta poate sa fie adevarata", a spus Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

In acelasi timp, analistul considera putin probabila varianta in care Executivul ar merge pe introducerea unei astfel de modificari fara acordul Fondului.

"Ma indoiesc ca Guvernul isi poate permite sa nu aiba acordul FMI, pentru aceasta masura. Daca in alte domenii, precum nerespecarea calendarului privatizarilor, se pot gasi explicatii, pentru o astfel de masura e clar ca este o incalcare voita a acordului", a adaugat analistul.

FMI nu are incredere

Lipsa de incredere in autoritatile romane, generata si de evenimentele recente din plan politic, reprezinta principala cauza a refuzului FMI de a aproba reducerea taxei, considera Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara.

"FMI face contabilitate, nu are incredere in colectare. In Romania, avem colectare sub 40%, iar una dintre cauzele lipsei de colectare este si TVA foarte mare. Practic, TVA crescut a distrus consumul la ora actuala.

O scadere a TVA ar duce la o crestere a consumului si la o incasari masive. FMI nu are incredere si isi impune deciziile", a spus Sorin Minea pentru Ziare.com.

In opinia acestuia, masura este esentiala avand in vedere cresterea de preturi care se anunta.

"Singurul fel in care poti sa tii preturile pe loc este scaderea TVA. Pastrarea TVA la acest nivel in industria alimentara este catastrofala, incasarile la bugetul de stat anul viitor vor fi de cel mult 60% din cele actuale din industria alimentara. In acelasi timp, consumul va scadea dramatic, anul asta va fi anul falimentelor, a afirmat Sorin Minea.

Presedintele Romalimenta sustine ca zvonurile privind instabilitatea politica explica reticenta Fondului.

"Problema Guvernului nu este FMI, ci politica interna. FMI nu are incredere", a incheiat Sorin Minea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#FMI reducere TVA alimente, #FMI scumpire alimente , #preturi alimente