Desi Daea se lauda cu productia record, vom manca paine mai scumpa si din grau de proasta calitate. Iata de ce

Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 11:45
4175 citiri
Desi Daea se lauda cu productia record, vom manca paine mai scumpa si din grau de proasta calitate. Iata de ce
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele Rompan, Aurel Popescu, sustine ca din aceasta luna paine se va scumpi cu cateva procente, din cauza ca producatorii din morarit si panificatie au cheltuieli din ce in ce mai mari.

"Pretul materiei prime a crescut, pretul fortei de munca, la fel. Pe langa toate acestea, am primit notificari de la furnizorii de gaze si de energie electrica pentru a ne informa ca majoreaza tarifele cu 25%. (...)

In momentul de fata, pretul franzelei variaza intre 0,60 lei si 1,30 lei. Daca fiecare adauga un minimum de 0,20 lei, atunci produsul va costa intre 0,80 si 1,5 lei. Vorbim de franzela de 300 de grame. Calculele noastre strict facute pe brutaria ROMPAN - Proiect Service - ne arata ca acesta este intervalul la care trebuie sa ne referim. Sigur, daca un produs costa 4 lei, nu mai vorbim de o majorare de 0,20 lei, ci de altceva", a explicat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu, citat de Agerpres.

Intrebat de jurnalisti de ce a crescut pretul graului - in conditiile in care ministrul Petre Daea anunta de curand ca Romania a inregistrat o productie record in Europa - Aurel Popescu a explicat ca, in panificatie, conteaza nu doar cantitatea, ci si pretul si calitatea graului.

"Nici nu putem compara pretul fata de recolta anului trecut, pentru ca anul trecut am avut un pret aproape liniar pe tot parcursul anului. In schimb, anul acesta, am cumparat grau la recoltare cu 650 lei/tona, in timp ce acum cumparam cu 850 lei tona. A crescut foarte mult pretul, cu aproximativ 25 de procente. (...)

Productia de grau a Romaniei, aferenta acestui an, se situeaza sub nivelul a 10 milioane de tone (...) mult mai mare decat ceea ce consumam noi in Romania si creeaza un disponibil pentru export de circa 5-6 milioane de tone.

Problema este calitatea materiei prime. Am avut necazuri mari generate de intemperii, de ploile din perioada recoltarii, astfel ca mai bine de 50 de procente din recolta de grau au avut afectate indicii de panificatie. Daca luam in calcul ca 50% este grau bun si 50% cu indici mai slabi calitativ, inseamna ca daca am exportat pana acum patru milioane de tone si mai urmeaza sa comercializam peste granita inca 1,5 milioane de tone, materia prima de buna calitate a plecat la export, iar graul cu indici mai slabi ramane in tara. De acum incolo, suntem sortiti sa facem paine din grau cu indici de panificatie mai slabi.

Din acest punct de vedere, vom avea de dovedit ca brutarii nostri sunt maestri buni si ca vom reusi sa facem o paine buna dintr-un grau mai slab calitativ ", a mai spus presedintele Rompan.

Nu mai exista forta de munca

Totodata, Aurel Popescu a apreciat ca si cresterea costurilor cu forta de munca duce la scumpirea painii.

"Daca noi avem in prezent 40.000 de angajati, deficitul este de cel putin 10 procente (...)

Situatia este ceva mai buna decat va fi anul viitor. Adica este mai proasta decat anul trecut si anul viitor cred ca va fi si mai proasta. Avem aceste probleme cu forta de munca nu numai noi in sector. Vorbim aici de toata industria alimentara si, cred, toata economia tarii are aceeasi problema. Solutia de redresare a situatiei ar fi aceea de a plati salarii care sa ii determine pe romani sa ramana in tara.

Concret, un salariu ar trebui sa fie undeva la 1.000 de euro sau cat ii raman unui conational in Spania, Italia sau unde munceste, minus cheltuielile pe care le are cu cazarea si celelalte. Fara salarii mari, nu putem sta de vorba despre stabilitatea fortei de munca si despre asigurarea fortei de munca.

In al doilea rand, este necesar, din punct de vedere educational, sa lucram foarte mult cu Ministerul Invatamantului, cu Ministerul Agriculturii, cu liceele agricole, astfel incat sa putem gasi tineri care sa intre in aceste scoli si sa-i atragem", a mai spus seful Rompan.

Cu acelasi prilej, Aurel Popescu a apreciat ca scumpirea covrigilor cu 50 de bani, de la 1 leu la 1,5 lei, este "pic mai mare decat trebuia".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#scumpire paine covtigi Aurel Popescu, #Rompan scumpire paine covrigi, #motive scumpire paine covrigi , #preturi alimente