Escrocheria cresterii pretului alimentelor si mentalitatea romaneasca

Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 18:10
2586 citiri
Escrocheria cresterii pretului alimentelor si mentalitatea romaneasca

Economia globala si refacerea sa, la fel ca si standardele de viata a milioane de oameni sunt puse in pericol de cresterea tot mai mare a pretului petrolului.

Benzina se scumpeste, transportul se scumpeste, totul pana la mancare, care a ajuns la un pret alarmant. Consecintele sunt catastrofale pentru cei saraci pentru ca, in timp ce toate preturile cresc, veniturile lor nu.

Cand vine vorba de vina, toti tind sa arate cu degetul in aceasta perioada spre lumea araba, unde in mai multe tari care detin campuri imense de petrol au izbucnit revolte violente pentru inlaturarea regimurilor dictatoriale de la putere.

Insa este acesta adevarul sau tot ce se intampla rau in lume este folosit de oamenii cu adevarat puternici ai planetei pentru a face si mai multi bani?

De obicei, pretul petrolului este stabilit in functie de cerere si oferta. Insa lumea tocmai a trecut printr-o criza care a afectat milioane de oameni care au redus cheltuielile. Si, cum petrolul este in majoritatea lucrurilor pe care le cumparam, intr-o forma sau alta, ar parea clar ca si cererea a scazut.

Insa, chiar am renunta toti sa mai mergem cu masina personala, am tine lumina mai putin timp aprinsa si am citi o carte in loc sa ne uitam la televizor, la mancare nu vom putea renunta niciodata.

Si exact aici intra speculatorii in actiune, multi analisti sugerand ca preturile alimentelor sunt umflate artificial, pe baza stirilor alarmante despre petrol.

Insa miliarde de oameni cheltuiesc peste 80% din venituri pe mancare, traind deja in saracie, astfel incat o crestere continua a preturilor, nesustinuta si de o crestere a venitului, va deveni pentru acestia o chestiune de viata si moarte.

Romania, tara saracilor snobi sau a snobilor saraci

In tarile dezvoltate, zeci de mii de oameni au iesit in strada in ultimii ani. Mai intai impotriva masurilor de austeritate dictate de criza, apoi impotriva scumpirii carburantilor, alimentelor, invatamantului etc.

Romania este a doua tara la cresterea preturilor alimentelor. Insa in Romania inca nu exista cultura protestului. Oamenilor le-au fost taiate salariile si pensiile in timp ce toate preturile au scazut si asta nu a facut decat cateva mii de oameni sa iasa in strada "tarate" de liderii sindicali, insa care au plecat repede acasa dupa ce au scandat doua trei mesaje acide si au dansat pe melodii puse mai ales la nunti.

La noi totul se accepta auzind tot mai des expresii populare ca "facem haz de necaz", "ce-o fi o fi", "cand ne-o fi mai rau ca acum sa ne fie", desi in fiecare zi ii e mai rau.

Romanul este obisnuit sa supravietuiasca, asta a facut-o toata viata, asa stie ca au facut parintii lui, bunicii lui si nu vede de ce sa rupa tocmai el traditia.

Insa, daca in alte tari europene lumea a intrat in panica, cu toate ca se incearca gasirea de solutii, Romania va fi zdrobita ca un gandac de bucatarie la cel mai mic cutremur al preturilor din zona.

Romanii nu au economii, nu au nicio strategie in caz de pierdere a veniturilor, decat aceea de a astepta bani de la stat si statul nu mai are bani.

Si, pe langa asta, romanii inca traiesc cu sechelele comunismului. Daca atunci nu au avut nimic, dupa ce si-au dobandit libertatea au vrut sa aiba totul, importand cele mai proaste modele din Occident. Iar grandomania a devenit numele mic al oricarui. Tocmai de aceea pentru un roman scapat de comunism este umilitor sa protestezi fata de pretul alimentelor - si-ar auzi vorbe ca nu mai are ce manca.

Ce daca pretul benzinei este cel mai mare din zona in raport cu veniturile, sa moara de ciuda toti aia care boicoteaza benzinariile, ca eu inca mai am bani sa merg cu masina. Ce daca am un salariu mizer, imi fac credite pana la refuz ca sa am si eu plasma si DVD player.

Si problema este ca aceasta mentalitate este transmisa din generatie in generatie. Daca nu scapam de ea ne va ingropa atat de adanc incat nu ne vom mai putea ridica niciodata pe linia de plutire.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#pret alimente, #crestere pret alimente petrol, #foamete Romania saraci , #preturi alimente