Pretul laptelui ar putea exploda din cauza regulilor UE. Cat va ajunge sa coste un litru

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 15:04
4781 citiri
Pretul laptelui ar putea exploda din cauza regulilor UE. Cat va ajunge sa coste un litru
Foto: Capital

Producatorii care vand lapte si branzeturi in piete vor fi fortati sa creasca preturile din cauza normelor europene care au intrat in vigoare si care ii obliga la chetuieli in plus pentru buletine lunare de analiza.

"Problema producatorilor individuali, care desfac laptele pe taraba in piata, este ca, pe langa certificatul de sanatate de care aveau nevoie pana acum, vor trebui sa aiba doua buletine de analiza valabile pe o perioada de o luna si care sa ateste conformitatea laptelui. Aceste certificate vor fi verificate de medicii veterinari din piete si problema este ca acestea costa in jur de 180 de lei", a declarat, pentru Mediafax, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

De la 1 ianuarie, producatorii trebuie sa livreze laptele in conditiile impuse de UE. Conform calculelor Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, in conditiile in care, la aceasta ora, laptele se vinde cu doi lei, producatorul ar trebui sa vanda 100 de litri pe luna pentru a plati buletinele de analiza. Totusi, cei care aleg sa isi vanda laptele catre centrele de procesare nu vor resimti aceleasi costuri, ci unele mai mici.

"Aproximativ 40.000 de persoane vand lapte in pietele din Romania. Acestia au de ales intre a creste pretul laptelui, pentru a-si putea acoperi cheltuielile sau a disparea din piata. La nivelul la care produc ei lapte, pentru ca in general au 2-3 animale, va trebui sa cresca preturile cu cel putin 20%.

Populatia va trebui sa aleaga, va plati 20% in plus pentru a avea acces la acest lapte, ori va cumpara din hipermarket. Eu cred ca ei vor scumpi laptele si ca populatia va merge in continuare sa cumpere acest lapte pentru ca s-a obisnuit cu el si stie ca este un lapte de calitate. Scumpirile vor incepe din februarie", a mai spus Claudiu Franc.

Potrivit unui calcul estimativ, in Romania se produc 2 milioane de tone de lapte pe an si aproximativ 30% din aceasta cantitate se desface in piete. Producatorii care detin gospodarii mici cu un numar restrans de animale pot livra laptele crud catre centrele de livrare sau catre unitatile de procesare.

Conform reglementarilor, cel care mulge trebuie sa se spele pe maini, sa poarte un halat curat, sa fereasca orice rana deschisa de contactul cu laptele, sa spele bine galeata de colectare si sa elimine primele jeturi la muls. Dupa ce a fost muls, laptele trebuie filtrat si ulterior depozitat in vase curate, intr-o camera cu o temperatura constanta. El trebuie racit imediat la 8 grade Celsius atunci cand este colectat zilnic si la 6 grade atunci cand nu exista o asemenea periodicitate.

Producatorii care vand lapte crud in piete trebuie sa detina fisa de sanatate care sa dovedeasca sanatatea animalului precum si un buletin de anaiza care sa arate starea laptelui. Medicii veterinari care sunt desemnati sa asigure supravegherea pietelor agroalimentare vor verifica modul in care sunt respectate conditiile in care se vand branzeturile si laptele.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#lapte pret scumpire branzetur, #majorare pret lapte, #crestere pret piata lapte branzeturi , #preturi alimente