Ziare.com

TVA de 9% la alimente: S-au ieftinit sau comerciantii au bagat banii in buzunar?

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 10:51

   

TVA de 9% la alimente: S-au ieftinit sau comerciantii au bagat banii in buzunar?
Consiliul Concurentei a facut analiza datelor puse la dispozitie de marii retaileri referitoare la evolutia preturilor dupa reducerea TVA la alimente.

"Valoarea cosului de bunuri format din 36 de produse nu a inregistrat fluctuatii semnificative, crescand in medie cu 0,24% in luna aprilie fata de martie 2015", se arata in document.

Mai mult, odata cu implementarea masurii de reducere a cotei TVA la inceputul lunii iunie, se poate observa o reducere a pretului mediu lunar al cosului de 11,9%, de la 308,5 de lei la 271,9 de lei.

Acest lucru este echivalent cu o transmitere aproape integrala a reducerii TVA de la retaileri mai departe catre consumatorii finali (reducerea TVA de la 24% la 9% s-ar traduce intr-o reducere a preturilor cu 12,1%).

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

TVA de 9% la alimente a intrat in vigoare - cu cat ar trebui sa scada preturile (Video)

Cele mai mari fluctuatii de pret observate au fost inregistrate la categoriile fructelor si legumelor, urmate de produsele lactate, cel mai probabil, datorita efectelor sezoniere.

"In ceea ce priveste comertul traditional, datele prelucrate arata diminuarea preturilor medii de vanzare in primele zile dupa reducerea TVA. Cu toate acestea, impactul asupra preturilor este doar partial, diminuarea costului total al cosului de produse fiind de aproximativ 9,1% (fata de un maxim posibil de 12,1%).

In plus, se observa o usoara crestere a pretului mediu in a doua saptamana a lunii iunie, urmata de o relativa stabilizare a acestuia, ceea ce face ca nivelul valorii totale a cosului de produse la 1 iulie sa fie inferior valorii de la finele lunii mai cu aproximativ 8%", se arata in document.

Consiliul fiscal, anunt despre reducerea TVA la alimente

Scaderea preturilor in comertul modern a fost mai pronuntata decat in cazul comertului traditional, reducerea de TVA fiind transmisa aproape integral catre consumatori.

Sectorul comercializarii produselor alimentare reprezinta un sector de o importanta ridicata in economia romaneasca in conditiile in care la nivelul anului 2014, in medie, 19,7% din veniturile totale ale gospodariilor erau destinate cumpararii de bunuri alimentare.

In ceea ce priveste comertul modern, perioada analizata cuprinde, in momentul de fata, lunile martie - august 2015.

Intervalul e suficient

Intervalul de timp este suficient de amplu, conform Consiliului Concurentei, pentru a observa comportamentul retailerilor atat in ceea ce priveste masura efectiva de reducere a TVA la produse alimentare (incepand cu 1 iunie), cat si ca urmare a anuntului ce mentiona data de la care a fost implementata aceasta masura (7 aprilie).

Pentru comertul traditional, perioada analizata cuprinde 6 saptamani (27 mai - 1 iulie), astfel ca, in intervalul selectat, este inclusa si o saptamana inainte de implementarea masurii de reducere TVA la produse alimentare pentru a se putea observa eventualele modificari de preturi datorate acestei masuri.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2921 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Comparatiile sunt aiurea!

Sa compari preturile din vara cu cele din primavara, e complet deplasat. Intotdeauna vara preturile scad, ca intra pe piata abundenta de legume, fructe si lactate, iar negustorii trebuie sa tina pretul jos, sa vanda, altfel se strica si se arunca, iar pagubele devin si mai mari. De ce nu s-a facut comparatie vara 2014, cu vara 2015?
Auzi la Protectia Consumatorului, intervalul este suficient pentru a analiaza comprtamentul retalierilor! Zau? Ia sa vedem preturile la iarna si faceti comparatie cu primavara, sa vedeti diferente!

 

Tva de 9 % a scazut preturile pe moment..

... la stocurile existente.Un fapt real : La un magazin profi cafeaua Lavazza se ieftinise la 12:50ron pachetul. Dupa ce s-a terminat stocul a venit cu pret nou 18:00 ron ! Nici daca era 24% tva nu se ajungea la pretul asta aberant! Unde-i avantajul consumatorului acum ????

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor