Conserve din fructe si legume, mai scumpe din toamna

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 08:07
4016 citiri
Conserve din fructe si legume, mai scumpe din toamna

Chiar daca agricultura Romaniei a avut un an destul de bun, acest lucru nu se va traduce si prin preturi scazute la conservele de legume si fructe.

Ploile putine si lipsa de putere financiara a producatorilor s-ar afla, potrivit Curierului National, printre motivele mentinerii pretului mare la conserve.

Chiar daca productia nu a fost compromisa, producatorii mai au o problema mare: lipsa unei cereri puternice.

Romanii cumpara mai putin, iar ritmul de innoire a marfii este unul lent, asadar sta mai mult in galantare si pe tarabe. Cea mai proasta veste este aceea legata de preturi. Atat produsele romanesti, cat si cele de import se vor scumpi. Toamna acestui an este mai degraba sezonul cu roade bune, dar scumpe.

Produsele romanesti se vor scumpi din mai multe motive, este de parere proprietara Sonimpex, firma care produce Magiunul de prune Topoloveni, dar principalele motive fiind ploile slabe din ultimele doua luni si lipsa unui sprijin financiar pentru producatorii locali din partea institutiilor avizate.

"In Romania, cele mai scumpe produse nu sunt cele de import, ci acelea produse la noi. Produsele romanesti sunt foarte scumpe. Din propria experienta pot spune ca lipsa ploilor din lunile august si septembrie a scumpit materia prima pentru produsele mele. Prunele se vand si cu 4 lei pe kilogram. E foarte mult.

Mai este si problema ajutoarelor pentru producatorii locali de fructe si legume. Acestia nu pot sa acceseze fonduri europene ca alte ramuri din agricultura si trebuie sa creasca preturile pentru produsele lor", a declarat pentru Curierul National, Bibiana Stanciulov, actionar unic si director general al Sonimpex SERV COM.

Si produsele de import vor avea preturi mai mari, in aceasta toamna. Oficialii reprezentantei din Romania ai companiei franceze de profil, Bonduelle, sustin ca o evolutie crescatoare a preturilor va avea loc si pentru produsele conservate din legume si fructe venite din import. "La fel ca si in cazul produselor romanesti si preturile produselor de import vor creste in perioada urmatoare din cauza scumpirii materiilor prime", a declarat pentru sursa citata, Monica Rosu, marketing manager pe Balcani al Bonduelle Central Europe Kft.

In primele opt luni ale acestui an vanzarile companiei franceze pe piata locala au scazut cu aproximativ 15%. Compania incearca o crestere de 5% in volum a cotei pe piata conservelor de legume din Romania, prin lansarea unor campanii promotionale de pret, dar si in care cumparatorii vor primi la doua produse cumparate inca unul gratuit.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#preturi conserve legume, #preturi conserve fructe, #piata conserve, #bonduelle cota piata , #preturi alimente