Craciun cu porc pentru romani? Scumpirile, la latitudinea comerciantilor

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 12:07
2621 citiri
Craciun cu porc pentru romani? Scumpirile, la latitudinea comerciantilor
Foto: lourdesseniormediaarts.blogspot.com

Producatorii nu vor scumpi pretul carnii de porc pentru perioada Sarbatorilor, insa mici ajustari pot surveni doar in cazul in care comerciantii vor decide acest lucru.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, asigura ca producatorii si procesatorii de carne nu vor creste preturile pentru carnea de porc.

"Daca vor aparea diferente la raft, acestea vor fi de maxim 4%, dar nu din partea producatorilor, ci a comerciantilor", a declarat Frumosu, pentru Ziare.com.

Si presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, indeamna romanii sa nu se sperie ca Sarbatorile vor aduce o explozie a preturilor.

"Eu cred ca porcul nu va trece peste 8,5 lei + TVA pe kilogram. Este posibil ca, pentru anul urmator, preturile sa se mentina la acest nivel", a declarat acesta.

Dragos Frumosu explica si cauza stagnarii preturilor: vanzarile au scazut, iar producatorii si procesatorii au avut profit zero, in ultimul an. "Chiar daca sunt influente de crestere a preturilor, din cauza faptului ca a crescut pretul la energie termica, la energia electrica si combustibil, nu vor fi ajustari de preturi acum, de Sarbatori", a afirmat acesta.

"Daca tinem cont de faptul ca, anul aceasta, au crescut de vreo 2 - 3 ori preturile la combustibil, energie electrica si termica si de producatorii care folosesc combustibil lichid si pacura in procesul de obtinere a aburului si a apei calde, ar fi niste ajustari de preturi care, de regula, se fac", a explicat Dragos Frumosu. Potrivit spuselor sale, in luna ianuarie, in mod traditional, vanzarile sunt mai slabe, iar scumpirile la carnea de porc, daca vor exista, nu vor surveni decat dupa jumatatea lunii februarie.

Exportul de carne de porc, bun, dar sa fie pentru toti

In ceea ce priveste decizia Uniunii Europene de a ridica interdictia de a exporta carne de porc aplicata Romaniei, Gheorghe Caruz considera ca este o decizie buna, in masura in care nu este adresata doar catorva producatori.

"Consider ca ridicarea interdictiei pentru exportul carnii de porc este o masura buna, daca ea vizeaza toti producatorii, pentru ca, in aceste conditii, nu mai suntem loviti de concurenta neloiala", explica acesta.

Caruz critica felul injust in care s-a sustinut competivitatea producatorilor in Uniunea Europeana, afirmand ca, cel putin in privinta carnii de porc, concurenta era "intr-un singur sens". "Ei au preturi mult mai mari la galantare, in Danemarca muschiul se vinde cu 80 de lei, iar la noi este 30, in conditiile in care producatorul il vinde cu 25 de lei. Dincolo, producatorul vinde cu 60, comerciantul cu 80 si toti sunt multumiti, la noi, nici unul. Plus ca, ce ramane in urma vanzarii, intra pe piata noastra", sustine Caruz.

Producatorul spera ca aceasta masura sa deschida Romaniei portile catre pietele estice. "Daca ne dau voie sa exportam, putem sa iesim pe pietele din Rusia, China, Japonia. Noi avem si marele noroc ca, la noi, carnea este foarte gustoasa si se deosebeste total de celelalte, toata lumea stie", a subliniat Caruz.

Alta consecinta ar putea sa fie scaderea importului de carne de porc. "Nu o sa mai importam niciodata 300.000 de tone de carne, pe an", este de parere Caruz.

In schimb, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara crede ca nu importurile sunt, neaparat, o problema, ci pretul ridicat al materiei prime din Romania.

"La noi, importul la carnea de porc este undeva la 70%. Fiecare procesator este interesat sa achite materia prima la preturi cat mai scazute si, atunci, el este obligat sa-si caute carne de porc ieftina. Daca gaseste in Romania, isi ia de aici, daca nu, o importa, pentru ca, de cele mai multe ori, importul costa mai putin decat utilizarea materiei prime de la noi", a conchis Dragos Frumosu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#preturi carne porc Craciun, #preturi carne porc Revelion, #exporturi carne porc Romania, #producator procesatori carne porc , #preturi alimente