Culturile hibrid, raul necesar pentru eradicarea foametei (Video)

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 25 Februarie 2011, ora 21:33
4847 citiri
Culturile hibrid, raul necesar pentru eradicarea foametei (Video)
Foto: voltairenet.org

Culturile de organisme modificate genetic ar putea reprezenta solutia ideala pentru a eradica lipsa alimentelor din numeroase zone ale lumii, desi acestea nu sunt acceptate de Uniunea Europeana.

Pe langa faptul ca aceste culturi au o productivitate mult mai mare, rezistenta lor la anumite intemperii sau daunatori este ceva buna, comparativ cu cea a culturilor normale.

"Sunt hibrizi la porumb care au un grad mai mare de rezistenta la ariditate. In zonele in care sunt pretabile acestui fel de vreme, noi recomandam anumiti hibrizi", a declarat, intr-un interviu in exclusivitate pentru Ziare.com, Maria Cirja, product manager in cadrul Pioneer.

Fermierii deja stiu ce sa ceara, cand vine vorba de asa ceva. Pentru ca experienta din anii anteriori i-a invatat, un astfel de hibrid, chiar si in cele mai grave situatii de arsita, nu are voie sa produca mai putin de 6 tone de porumb la hectar.

"Un hibrid de porumb, in conditii normale de cultura si de precipitatii, cum este in vestul Romaniei, unde este 'tara porumbului', nici nu se poate sa dea mai putin de 10 tone pe hectar. Ca un exemplu, un fermier, care a obtinut doar 10 tone, e suparat pe noi. Asta in conditiile in care productia medie pe tara a fost, anul trecut, de 4 tone (de la 3-3,2 tone cat am avut in anii trecuti), iar ministerul Agriculturii s-a bucurat foarte mult", a mai spus oficialul Pioneer.

Aceasta este de parere ca un produs de calitate trebui sa fie si scump si asta in conditiile in care un sac de porumb Pioneer costa cat pensia unui pensionar de la tara. Cu acesta iti ajunge sa cultivi un hectar sau 1,2 hectare.

Daca ar fi sa comparam costurile, la hectar, productia pentru un teren insamantat cu hibrid sunt cu 40% mai mari decat ale unuia care a fost cultivat cu samanta normala, dar castigi cu 80% mai mult.

Maximumul recoltelor

Avem fermieri care au facut recolte de 17 tone de porumb boabe la hectar. Totul depinde de soiul pe care l-au ales.

"Sunt hibrizi cu rezistenta la seceta sau cu rezitenta la anumite boli (la Taciune), la daunatori cum este Ostrinia (Sfredelitorul porumbului). Din pacate pentru noi, Romania nu este o tara cultivatoare de organisme modificate genetic, decat in cantitati foarte mici. Dar acest lucru nu pentru ca fermierii romani nu si-ar dori acest lucru, ci din cauza legislatiei europene", a mai declarat Maria Cirja.

La floarea sorelui avem ceva mai mult noroc, pentru ca 99% din suprafetele cultivate cu aceasta planta sunt ocupate de fapt cu hibrizi, pentru ca nu mai exista soiuri de floarea-soarelui, ci numai samanta hibrida.

"Anul trecut, media pe tara la floarea-soarelui era de 1,8 tone/hectar. Noi avem un soi de floare care scoate minim 2,2 - 2,4 tone/ha, pe cele mai proaste terenuri. Un maxim de productie la floarea- soarelui ajunge la peste 4 tone/ha", a mentionat oficialul Pioneer.

Importam soia dupa ce ne-a fost interzisa cultivarea

Agricultura Romaniei a pierdut foarte mult prin interzicerea soiei modificate genetic. Inainte aveam 400.000 de hectare cultivate, iar acum avem doar 40.000 de hectare.

Tara noastra era singura din Europa care producea soia modificata genetic, iar la momentul aderarii ne-a fost interzis sa o mai cultivam, iar noi am renuntat foarte usor la ea.

"Cultura de soia conventionala, care acum se cultiva doar pe 30-40.000 de hectare, este mult mai scumpa. Sunt foarte scumpe ierbicidele, aceasta fiind o cultura care trebuie ierbicidata de cel putin trei ori, iar costurile sunt foarte ridicate. Nu mai este economica si fermierii au trebuit sa renunte la ea", mai spune reprezentanta Pioneer.

Avand in vedere situatia, am ajuns sa importam si sa ne hranim animalele cu srot de soia modificat genetic importat. Maria Cirja sustine ca este o foarte mare contradictie pentru ca, desi consumam, nu avem voie sa cultivam.

Agricultura de subzistenta este o gluma

"Taranii care au 0,2 hectare de teren si cultiva pe el ceva nu fac agricultura. Acestia, de obicei, fac o aratura, doar daca i-o fac cei care au un tractor, daca nu, ara cu vacile. De ingrasaminte aici nici nu putem vorbi si de protectia plantelor nici atat", este de parere Cirja.

Potrivit acesteia, in astfel de cazuri, subventia de hectar ajunge de fapt la crasma. De aceea, ea crede ca subventia ar trebui sa se dea doar celor care fac dovada ca au insamantat cu samanta buna.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#organisme modificate genetic, #porumb floaea soarelui pioneer, #foamete erdicare , #preturi alimente