Cumparaturile romanilor de Paste: 50 milioane de oua, 7,5 milioane de cozonaci

Sambata, 23 Aprilie 2011, ora 15:33
1563 citiri
Cumparaturile romanilor de Paste: 50 milioane de oua, 7,5 milioane de cozonaci
Foto: Arhiva

Aproximativ 40-50 milioane de oua, in jur de 3 milioane de miei si circa 7,5 milioane de cozonaci cumpara romanii cu ocazia Pastelui.

La aceste cantitati se mai adauga ouale si mieii din gospodariile individuale, dar si cozonacii pregatiti de gospodine, cantitati greu de estimat, potrivit asociatiilor de profil, citate de Gandul.

In luna aprilie, crescatorii de pasari au vandut 150 de milioane de oua, comparativ cu o luna obisnuita, cand vindeau 100-110 milioane de oua.

"Diferenta de 40-50 de milioane reprezinta cererea pentru perioada Pastelui. La aceasta cerere se adauga ouale din gospodarii, sursa importanta de consum in mediul rural", a declarat, pentru sursa citata, Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania.

Deoarece doar o treime dintre romani cumpara oua pentru Paste, potrivit unui studiu IRES, inseamna ca fiecare consumator a cumparat, in medie, sapte oua.

Intr-un singur an, crescatoriile din Romania produc in jur de 310.00 tone de oua, potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat. Spre comparatie, Franta are o productie de peste 918.000 tone.

Presedintele Uniunii crescatorilor de pasari spune ca preturile pentru oua la "poarta fabricilor" sunt cele mai mici din ultimii zece ani, adica de 0,22 lei bucata, fata de 0,31 lei bucata la Pastele din 2010.

In ceea ce priveste carnea de miel cumparata pentru masa de Paste, estimarile crescatorilor indica aproximativ 3 milioane de capete din productia locala, la preturi de 25-30 de lei pe kilogram.

"Avem o cantitate arhisuficienta de miei. Suntem pe locul trei in Europa din acest punct de vedere", a declarat Mihai Dumitriu, presedintele Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine.

De asemenea, aproximativ 7,5 milioane de cozonaci, majoritatea romanesti, vor ajunge de Paste pe mese, la preturi cu 10% mai mari decat de Craciun, dupa cum au declarat reprezentantii patronatului Rompan.

In jur de 95% din aceasta cantitate este produsa in cuptoarele fabricilor locale, in timp ce 5% provin din import.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#cat mananca romanii paste, #cumparaturi romani paste , #preturi alimente
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
nu cumva ziaristii sunt putin obedati de cifre ? de Craciun si de Paste scriu cifre despre haleala si bautura ! unicat ! in nici o tara mass-media nu prezinta asa ceva