Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Daea il critica pe seful Concurentei dupa ce a spus ca mancarea se scumpeste din cauza deficitului: Nu e paun printre gaini

Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 15:02
5008 citiri
Daea il critica pe seful Concurentei dupa ce a spus ca mancarea se scumpeste din cauza deficitului: Nu e paun printre gaini
Foto: Arhiva/Ziare.com

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a aratat extrem de suprat miercuri in sedinta de Guvern pe seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, dupa ce acesta a spus ca o posibila cauza a scumpirii alimentelor ar putea fi cresterea deficitului bugetar.

Premierul Mihai Tudose l-a chestionat pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, cu privire la scumpirea unor produse, afirmand ca "au inceput sa circule caricaturi cu gaini care-si iau haine de blana, ca s-au scumpit ouale".

"Dat fiind faptul ca in piata preturile la unele produse au crescut nejustificat, imediat am instituit la nivelul ministerului o echipa de control. De altminteri, ieri au intrat in dispozitiv toate institutiile statului sa verifice ce si cum. Am facut si o adresa dlui presedinte al Consiliului Concurentei si l-am rugat sa intervina pentru ca sunt elemente pe care noi nu le cunoastem, dat fiind faptul ca ele nu se justifica din punct de vedere al calculelor pe care le facem si al logicii privind desfasurarea procesului de productie", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

El a mai spus ca pretul oualor la producator este de 36 de bani pe bucata.

"Il scoate la poarta fermei ambalat, sigilat, etichetat, il si transporta in piata, il duce practic pe raft si de aici creste pana la un leu, ceea ce, din punctul nostru de vedere nu este justificat. Am rugat prin adresa scrisa, pentru ca asa e normal intre institutiile statului. Presedintele Consiliului Concurentei, care poate sa mai dea o data o explicatie pe care eu nu as cataloga-o decat impotriva tarii.

Foarte atent spun acest lucru si foarte apasat, pentru ca a spune ca sunt diferente ca urmare a faptului ca au schimbat, ca e deficit bugetar mi se pare prea mult, ca din cauza deficitul bugetar... Dumnealui stie si ar fi bine sa dea explicatii Guvernului, pentru ca dumnealui nu este paun printre gaini, sa-si pastreze aripile si noi sa fim in fiecare zi perpeliti fie de situatia reala pe care o are tara, iar dumnealui se plimba cu explicatii, cautand un raspuns peste doi ani cand nu mai sunt gainile si poate nu mai suntem nici noi", a adaugat Daea.

El a facut un apel la Bogdan Chiritoiu sa se abtina de la analize supreflu si sa foloseasca instrumentele pe care le are.

"Imi spunea mereu ca imi cere documente si date. Niciodata nu mi-a cerut pana acum. Din data de 15 noiembrie, cand am solicitat scris sa intervina, nu am primit nicio comunicare scrisa din partea Consiliului Concurentei privind colaborare institutionala. Sunt unele elemente pe care nu le pot spune in guvern. Din punctul meu de vedere sunt scumpiri la acest produs nejustificate.

Dovada este si faptul ca astazi am primit pe Whatsapp o imagine de la un magazin de la Sibiu. Cand am fost saptamana trecuta cartonul era 23 de lei, azi e 16 lei. Pai nu am schimbat nimic nici in reteta furajera, nici in costul de productie... Producatorul a ramas in acelasi proces teghnologic, motiv pentru care am solicitat sprijin si astept sa se concretizeze aceasta analiza si sa putem sa o aducem in fata Guvernului", a mai afirmat Petre Daea.

Reamintim ca saptamana trecuta, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca a sesizat Consiliul Concurentei in privinta scumpirilor aparute la alimente, in special la oua, carne si produse lactate, intrucat analizele Ministerului Agriculturii nu au scos in evidenta motive obiective care sa determine majorari de preturi, iar institutia nu are instrumente si prevederi legale pentru a interveni pe piata.

Si fermierii solicita interventia autoritatilor, in contextul in care ei spun ca isi vand productia la preturi mai mici decat acum cateva saptamani, insa, pe de alta parte, produsele ajung la consumator cu preturi mult mai mari.

Ce preturi au crescut si ce spun producatorii

Ouale au ajuns sa coste in prezent peste un leu bucata, iar pretul untului aproape ca s-a dublat. Majorari de preturi s-au inregistrat si la alte produse lactate, la carne si produse din carne.

Reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) sustin ca pretul oualor a crescut la poarta fermei cu doar 24% in octombrie 2017, comparativ cu perioada similara a anului trecut, aceasta situatie fiind determinata insa de "criza fipronilului" din luna august, care a distorsionat piata in unele state membre ale Uniunii Europene.

Potrivit datelor furnizate Agerpres de UCPR, in luna octombrie 2017, ouale s-au vandut, in medie, cu 36 de bani pe bucata, fara TVA, la poarta fermei, insa in magazine pretul a sarit de 80 de bani pe bucata.

Si pretul carnii de pasare si porc a scazut la poarta fermei cu pana la 30% fata de 2016, dar, cu toate acestea, in marile lanturi de magazine, alimentele s-au scumpit.

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP) arata ca, desi pretul carnii de pasare si porc a scazut la poarta fermei cu pana la 30% fata de 2016, cu toate acestea in marile lanturi de magazine alimentele s-au scumpit, astfel incat asociatia solicita autoritatilor sa intervina.

"Astazi, fermierii vand cu 4,9 lei/kg la poarta fermei - cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scaderi de pret. Pretul la carnea de pasare a scazut la poarta fermei cu aproximativ 20%, in timp ce pretul la carnea de vita se mentine stabil si cu tendinte de scadere", arata asociatia.

De asemenea, laptele si produsele lactate au pretul nemodificat la producator.

"Solicitam autoritatilor responsabile sa intervina de urgenta si sa faca lumina in aceasta situatie, care pentru noi, fermierii, este de neinteles. Produsele obtinute in Romania se vand mai ieftin decat in urma cu cateva saptamani si totusi mai departe, acestea ajung la consumator cu preturi foarte mari. Astazi noi, fermierii, vindem sub pretul de productie", spune Mary-Eugenia Pana, presedinte ACEBOP.

Strategie pentru favorizarea produselor marca proprie?

Producatorii reclama si politica de pret a retailerilor prin care se vizeaza scoaterea de pe raft a produselor acestora in favoarea produselor marca proprie. La baza acestor reclamatii, depuse si la Consiliul Concurentei, sta un fapt usor de observat in marile lanturi de magazine.

Multi cumparatori pot sa observe diferenta substantiala de pret (minimum 30 - 50%) la acelasi sortiment (lapte si produse lactate, carne si produse din carne, paine, legume) intre produsele diverselor branduri si produsul marca proprie al retailerului.

De exemplu, daca vrem sa cumparam lapte (sa zicem la bidon de un litru si jumatate), putem sa observam ca produsul marca proprie al lantului de magazine este cu 2-3 lei mai ieftin decat produsele celorlalte branduri.

La o prima vedere, am putea sa spunem ca asta e, pana la urma e in favoarea cumparatorului, daca poate sa cumpere mai ieftin un produs.

Insa daca aceasta diferenta este doar o strategie de pret menita sa ii scoata de la raft, prin vanzari din ce in ce mai mici, pe producatori? Iar ulterior sa poata sa creasca pretul produsului marca proprie, cu beneficii doar pentru retailer si cu mari pagube pentru producatori.

Producatorii reclama, practic, o strategie de pret in cinci etape a retailerilor:

1. retiailerul analizeaza care produse se vand si care este marja;

2. producatorii sunt oferati sa produca sub marca proprie a retailerului acele produse care au fost observate ca au volume mari de vanzare si marje bune;

3. produsele comercializate sub marca proprie sunt avantajate prin o marja impusa de retailer mult mai mica, in conditiile in care au ambalaje similare cu produsele diferitelor branduri si sunt plasate langa produsele de brand.

4. in timp, vanzarile se muta de pe produsele brandurilor pe produsele similare marca proprie si brandurile sunt practic excluse de la raft deoarece nu mai au vanzari

5. cand piata permite, pretul la produsul marca proprie este crescut puternic, in conditiile in care nu mai are practic competitie la raft

Rezultatul: cumparatorul nu beneficiaza decat pe termen scurt de preturi mai mici, iar producatorii autohtoni sunt fortati sa produca si sa comercializeze produsele in conditii defavorabile, asta in cazul fericit in care mai raman pe piata.

Pana acum, marile lanturi de magazine nu au comentat aceste situatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#Guvern Consiliul Concurentei scumpire alimente, #Daea Chiritoiu scumpire alimente paun gaini , #preturi alimente