De ce sunt alimentele mai ieftine in Germania decat in Romania?

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 07:06
9969 citiri
De ce sunt alimentele mai ieftine in Germania decat in Romania?
foto: Deutsche Welle

In ciuda cresterii preturilor materiilor prime, din ultimele luni, pretul alimentelor din Germania ramane mai scazut decat in alte tari europene.

Reflecta aceste preturi calitatea produselor sau se adeveresc spusele multor sceptici, care vorbesc de calitatea indoielnica a multor produse germane?

Preturile produselor alimentare depind de mai multi factori: costurile de transport si depozitare, cantitatea de energie consumata, resursele pentru plata salariatilor. Pretul de producator se regaseste in procente foarte mici in costul total al bunului care ajunge pe raft, potrivit Deutsche Welle.

De exemplu, in costul final, la raft, al produselor de panificatie, pretul de producator se regaseste doar in proportie de 4 la suta.

Martin Rooker, presedintele organizatiei Food Watch, a ajuns la concluzia ca "nemtii sunt atrasi de preturile mici, dar nu acesta este motivul principal pentru care alimentele sunt foarte ieftine, comparativ cu restul Europei".

Razboiul discounterilor

Preturile sunt mici, deoarece exista o concurenta apriga intre retaileri. Mai presus de toate, acest razboi al preturilor se poarta intre magazinele de tip discount, care in Germania sunt mai multe decat oriunde in Europa.

Discounteri germanii sunt foarte buni specialisti in eficientizarea costurilor. Cheltuielile de transport sunt mici, deoarece magazinele detin propriile parcuri auto, care se ocupa de aceasta activitate.

Majoritatea lucreaza cu personal putin, dar foarte bine calificat si, totodata, depozitarea stocurilor de marfa se face in regie proprie.

Profiturile in acest domeniu al retailului sunt destul de mici, per produs, intregul concept bazandu-se pe consumul de masa si pe rulajul mare de marfa.

Acest lucru este sutinut si de Uniunea pentru Studiul Obiceiurilor de Consum din Nurnberg, expertul Wolfang Adelkvar sustinand, in acelasi timp, ca nu exista dubii in privinta calitatii produselor oferite de magazinele de tip discount:

"Nimeni in Germania nu isi poate permite sa faca rabat de la calitate. Pe de o parte, exista legi foarte stricte privind produsele alimentare, iar pe de alta parte, ignorarea calitatii produselor te poate arunca de la apogeu catre abis, in privinta supravietuirii afacerii. Consumatorii germani sunt extrem de exigenti in privinta produselor alimentare".

Institutul Federal pentru Verificarea Calitatii Alimentelor din Karlsruhe, sustine, prin vocea lui lui Frederick Wittich, ca s-a lucrat doi ani la un studiu efectuat pe 20.000 de consumatori germani.

Unul dintre rezultate arata ca cei care detin mai multe informatii despre produsele alimentare se hranesc intr-un mod sanatos.

Mancarea buna nu are pret

"Am facut recent un sondaj asupra consumatorilor de hrana ecologica. Rezultatele arata ca persoanele cu venituri mai mari aleg produsele alimentare mai scumpe, preferand alimentele bio. Dar, spre surprinderea noastra, am constatat ca si in categoria celor care castiga sub 1.500 euro pe luna sunt consumatori intensivi de hrana ecologica", spune Wittich.

Angelika Shrof, de la casa de asigurari de sanatate KLA, considera ca "produse de calitate se pot cumpara si cu bani putini. Totul tine de modul in care stim sa le pregatim. Un produs care trece prin mai putine actiuni de procesare este mult mai bun. Si nu mai conteaza daca-l cumperi de la piata sau de la discounteri. Trebuie doar sa fie proaspat, iar totul va fi bine".

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Germania preturi alimente, #preturi mici discounteri, #discount Germania , #preturi alimente
Comentarii
Poza Step
Step
rank 1
Avem alimente scumpe pentru ca si puterea noastra de cumparare este mai mica , dupa principiul invers proportionalitatii :