Invitatii Ziare.com George Padure: Indexul saraciei noastre

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 11:19
2046 citiri
Invitatii Ziare.com George Padure: Indexul saraciei noastre
Foto: Arhiva

Foarte multe sunt temele de dezbatere publica - politice, dar mai ales economice - din ultimii ani, intr-adevar multe special lansate pentru a crea ceea ce unii numesc "perdele de fum" in detrimentul celor care ar trebui cu adevarat dezbatute.

La "Ora de business" a lui Moise Guran, vedem de multe ori ceea ce ne intereseaza, ceea ce afecteza pozitiv sau negativ buzunarul romanilor in special. Dar atat renumitul specialist, cat si oricare altul nu ii mai auzim vorbind deloc despre indicele preturilor de consum in Romania si macar cum ar putea sa functioneze acesta.

Cei care ar trebui in primul rand sa urmareasca acest mecanism - pentru ca asta ar trebui sa fie - sunt sindicatele, organizatii care sunt create si pentru a milita pentru protectia sociala a romanilor. Probabil insa ca exista atat de multe probleme, incat despre indicele preturilor de consum nu mai ramane timp, protectia salariilor ce ar trebui sa fie echilibrate prin acesta ramanand doar pe hartie. Sau poate nici macar acolo.

Singura tara care detine o asemenea legislatie - de protejare a salariilor si pietei prin mecanismele indexului de consum - in Uniunea Europeana este Belgia, care incepand cu 1986 o aplica cu succes. Salariile sunt automat cuplate, prin lege, la evolutia unui index, care nu este altceva decat procentul cu care creste in fiecare luna "cosul lunar".

Atunci cand nivelul cresterii ajunge sa depaseasca 2%, criza-necriza, automat salariile se majoreaza cu aceeasi valoare. Pana la 2% salariile raman neschimbate.

Sistemul se aplica la orice lucrator din sectorul public, pentru sectorul privat, fiind Comitetele Paritare ale diferitelor ramuri ale economiei care stabilesc mecanismul indexului.

Indexarea NU se aplica si comisioanelor sau procentelor acordate unor salariati. Se stabilesc care sunt produsele si serviciile cosului lunar, acesta fiind format din pretul a 480 de diferite articole si, chiar daca indexul produce inflatie, el o si repara.

Totodata indexul de consum este cuplat la indexul de sanatate, care spre deosebire de cel de consum inregistreaza preturile catorva articole cu directa rasfrangere asupra sanatatii ca tigarile, alcoolul si benzina. Pe langa faptul ca legea nu permite producatorilor si companiilor indexari ale preturilor mai mari decat cele doua indexuri, indexul de sanatate actioneaza anual si asupra nivelurilor chiriilor, ele crescand atat cat le este permis de lege, o singura data pe an.

Iata ce inseamna protectia cetatenilor intr-o tara, tot europeana, care denumeste index (de la "a indexa") ceea ce noi denumim indice.

Astfel, cu exceptia Guvernului Nastase care a incercat sa intre in acest mecanism, in special in ceea ce privea salariile celor din invatamant, orice alt guvern a transformat indicele preturilor de consum intr-o chestiune pur statistica, asa, ca sa avem ce urmari, sa ne corectam inflatia si nivelul obligatiilor la bugetul statului.

Chiar daca la noi cosul lunar contine 1.790 de articole (ca deh, noi suntem "buricul pamantului"), inregistrarile sunt folosite doar pentru corectarea inflatiei si rareori a nivelului salariilor.

Indicele lunar al preturilor de consum ar trebui sa fie insa o parghie de control corecta si echitabila pentru toti partenerii implicati: cu cat vor creste producatorii preturile, cu atat ei insasi vor trebui sa isi plateasca angajatii mai mult. Fara acesta, angajatul este permanent neprotejat in fata inflatiei, indicele jucand rolul unei "umbrele".

Dar aceasta probabil atunci cand si Romania se va dori a fi un stat macar echitabil cu cetatenii lui si nu neaparat "perimatul" stat social ce "nu mai este un termen viabil", dupa cum ne spunea presedintele Basescu in urma cu un an. Iar, pana atunci, cosul si indicele lunar al preturilor de consum nu va reprezenta pentru noi altceva decat un index, indexul saraciei noastre. Pentru ca astazi saracia se indexeaza!

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#George Padure index saracie, #George Padure salarii, #George Padure salariati , #preturi alimente