Mancarea s-a scumpit inainte de reducerea TVA: Cat a fost inflatia in luna mai

Joi, 11 Iunie 2015, ora 11:52
4986 citiri
Mancarea s-a scumpit inainte de reducerea TVA: Cat a fost inflatia in luna mai

Preturile au crescut, in mai 2015, inclusiv la alimente, inaintea reducerii TVA de la 24 la 9 la suta.

"Preturile de consum in luna mai 2015 comparativ cu luna mai 2014 au fost mai mari cu 1,2%, masurate prin IPC (indicele preturilor de consum - n.red.) si cu 1,3%, masurate prin IAPC (indicele armonizat al preturilor de consum - n.red.) ", arata datele Institutul National de Statistica (INS) publicate joi.

Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cel mai mult au crescut tarifele la servicii, cu 2,07%, urmate de preturile marfurilor alimentare, cu 1,2%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,76%.

Preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mari in medie cu 0,5% in luna mai comparativ cu aprilie 2015. Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), cresterea a fost de 0,6%.

Fata de luna precedenta, cel mai mult s-au scumpit marfurile alimentare, cu 0,75%. Marfurile nealimentare au avut preturi mai mari cu 0,32%, iar tarifele la servicii au urcat cu 0,31%.

Preturile legumelor si fructelor au crescut cel mai mult in mai 2015, comparativ cu luna anterioara, in timp ce carnea si produsele din carne, pestele, lactatele si ouale au tras in jos inflatia in cea de-a cincea luna din acest an, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

In mai fata de aprilie, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 13,06% si fructele proaspete, cu 13,04%.

In cazul marfurilor nealimentare, cele mai mari cresteri de pret au consemnat confectiile, care s-au scumpit cu 0,18%, iar la servicii cele mai importante cresteri de tarife au fost consemnate in segmentul Posta si telecomunicatii, cu un plus de 0,5%.

Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (iunie 2014 - mai 2015) fata de precedentele 12 luni (iunie 2013 - mai 2014), calculata pe baza IPC, este de 0,9%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de 1,1%.

Prognoze pentru inflatie

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit, recent, in scadere la 0,7% estimarile privind inflatia anuala in 2015, de la 2,6% cat anunta in februarie anul acesta, in timp ce rata medie este estimata la 0,2%, fata de 1,3% anterior.

Prognoza de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei pentru finalul acestui an a fost revizuita in jos cu 1,9 puncte procentuale, de la 2,1%, cat estima in februarie, la 0,2%.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, inflatia va fi in jur de zero din iunie 2015 pana in mai 2016.

Reducerea TVA

Lanturile de magazine au fost acuzate ca au scumpit artificial produsele inainte de reducerea TVA la alimente, care a avut loc la 1 iunie, pentru a nu inregistra pierderi.

TVA de 9% la alimente a intrat in vigoare - cu cat ar trebui sa scada preturile (Video)

In replica, reprezentantii comerciantilor au mentionat ca masura se va reflecta in preturi.

Ministrul Agriculturii, despre supermarketuri inchise, noile CAP-uri si cum va impune statul ieftinirea mancarii Interviu video

Mai mult, la acea vreme, ministrul Agriculturii Daniel Constantin a precizat ca asteapta datele INS pentru a lua o decizie daca va "pedepsi" cumva retailerii.

Adrian Vasilescu, despre TVA redus la alimente: Nu exista o politie a preturilor

C.P.

Citeste si:
Cum se va desfășura congresul USR PLUS de la începutul lunii octombrie, pe fondul înrăutățirii situației pandemice COVID-19
Cum se va desfășura congresul USR PLUS de la începutul lunii octombrie, pe fondul înrăutățirii situației pandemice COVID-19
Biroul Național al USR PLUS a decis, vineri, 24 septembrie, organizarea congresului din 2-3 octombrie în condiții de maximă siguranță, cu maxim 150 de persoane simultan în sala mare de la...
Ce au descoperit investigatorii de la DNA în perchezițiile făcute la Consiliul Județean Iași
Ce au descoperit investigatorii de la DNA în perchezițiile făcute la Consiliul Județean Iași
Procurorii DNA au făcut verificări la Consiliul Județean Iași și la Școala de Arte după ce în instituția condusă de Costel Alexe au apărut suspiciuni în privința unor angajări....
Sursa: AGERPRES