Masa de Paste: Mieii nu mai au cautare - cu cat au scazut preturile

Joi, 28 Aprilie 2016, ora 12:56
4903 citiri
Masa de Paste: Mieii nu mai au cautare - cu cat au scazut preturile
Foto: Ziare.com

Ciobanii vand mieii mai ieftin in aceasta perioada, la un pret cu 20% - 30% mai mic decat anul trecut, lipsa banilor fiind principalul motiv pentru care mieii nu mai au cautare pe piata interna, potrivit reprezentantilor Federatiei Nationale a Crescatorilor de Ovine - ROMOVIS.

"In unele zone mieii nu se cauta, nu se vand, iar pretul este mult mai jos decat anul trecut, cu circa 20-30%, mult sub asteptarile fermierilor. In acest an si consumul este diferit. Practic, nu a mers piata nici la sarbatorile catolice si nici acum. Cred ca lipsa banilor este principalul motiv", a declarat presedintele ROMOVIS, Nicolae Cioranu.

Acesta a precizat ca doar exporturile catre Iordania au salvat fermierii in aceasta perioada, unde au fost deja trimise in jur de 400.000 de capete, la un pret de 8,5 - 9,5 lei pe kilogram in viu.

"Avem noroc ca exportul tine cat de cat pretul. Nu stiu ce ar fi fost daca nu am fi exportat la timpul acesta. Practic, dupa vizita ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, in Iordania am exportat vreo 300.000 - 400.000 de capete. S-a mai cumparat ceva pe Grecia, iar pe Turcia si Bulgaria nu s-a intamplat nimic anul acesta.

Bulgarii au cumparat intr-un singur an si atunci preturile au fost, am putea spune, istorice. Acum, la export unde se vinde marfa multa, adica un fermier vinde cateva sute de capete odata, pretul este intre 8,5 si 9,5 lei pe kilogram in viu, iar pe piata interna unde se vinde cu bucata, pretul este intre 9 si 11 kilogramul in viu", a spus liderul oierilor.

In opinia sa, un pret rezonabil pentru fermieri ar fi de 12-14 lei pe kilogram in viu, insa anul acesta "nici nu poate fi vorba de asa ceva".

"Mielul mic daca nu pleaca acum de la 12 - 14 lei kilogramul in viu este o mare problema pentru fermieri. Acum mieii sunt o idee mai mari pentru ca Pastele a venit mai tarziu anul acesta, dar la cheltuielile pe care le inregistreaza un oier cu iernatul nu prea ne convine sa facem fatari timpurii.

Este o mare problema, deoarece anul acesta nu au venit inca subventiile, iar fermierii s-au bazat pe ele si mai avem de asteptat inca o luna pentru ca au anuntat ca o sa le dea abia dupa 25 mai", a adaugat Cioranu.

Reprezentantul oierilor sustine ca este foarte greu sa faca o estimare a numarului de miei care ar putea fi sacrificati in aceasta perioada a Sarbatorilor Pascale, dar in niciun caz nu poate fi vorba de cifrele vehiculate anual de 2,5 - 3 milioane de miei.

In prezent, pretul carnii de miel in pietele din Bucuresti se situeaza intre 21 si 25 de lei kilogramul.

Potrivit datelor statistice, consumul de carne de ovine pe cap de locuitor se ridica la circa 1,5 kilograme anual, in scadere fata de anii trecuti cand se inregistra un consum de circa 2,1 kg/locuitor, iar productia de carne de ovine acopera necesarul de consum intern in proportie de 99%.

Efectivele totale de ovine si caprine la finele lui 2014 depaseau 10 milioane capete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#miei cautare Paste, #pret miei Paste, #scazut preturi miei , #preturi alimente