Ziare.com

Preturile alimentelor ingrijoreaza autoritatile americane - Presa internationala

de Brandusa Stefanescu
Vineri, 25 Februarie 2011, ora 15:24

   

Preturile alimentelor ingrijoreaza autoritatile americane - Presa internationala
Preturile alimentelor ingrijoreaza autoritatile americane, care estimeaza o continuare a cresterilor, dar si tensiuni sociale generate de acest fapt; BCE avertizeaza cu privire la tranzactionarea automatizata si la efectele destabilizatoare ale acesteia, iar RBS si-a redus considerabil pierderile.

Preturile alimentelor din intreaga lume au atins niveluri extreme, a avertizat guvernul american, depasind capacitatea fermierilor de a relaxa pietele de marfuri prin plantarea a milioane de hectare aditionale de cereale.

Departamentul american pentru agricultura a prognozat un pret nominal record pentru porumb, grau si soia in anul care incepe cu recoltele din 2011. De asemenea, a adaugat si faptul ca inflatia in pretul alimentelor va creste in a doua jumatate a acestui an, in conditiile in care preturile cerealelor vor transmite, prin intregul lant de distributie, cresterea de preturi direct in buzunarele consumatorilor, noteaza CNN.

Avertismentul, care a venit in cadrul unui forum ce a avut loc la Washington, avand ca tema preturile alimentelor, ar putea avea ca efect intetirea problemelor globale din sectorul agricol, dar si cu privire la cresterea inflatiei si a potentialului pentru revolte destabilizatoare, determinate de cresterea pretului mancarii.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Desi adesea se considera ca leacul pentru preturile mari sunt tot preturile mari, chiar si cu o productie marita anul acesta, este probabil ca situatia actuala de cerere care depaseste oferta sa nu poata fi depasita pentru unul sau doua sezoane", a explicat Joseph Glauber, economist in cadrul autoritatilor guvernamentale americane, pe probleme de agricultura.

BCE avertizeaza cu privire la riscurile tranzactionarii automate

Tranzactionarea automata ar putea determina cresterea riscurilor de destabilizare a pietelor financiare, a avertizat Banca Centrala Europeana, in cadrul unei interventii nefiresti in dezbatearea cu privire la rolul tranzactionarii de mare viteza (automata) in pietele financiare.

Comentariile au venit in conditiile in care cresterea inregistrata de tranzactionare automata nu pare a se opri, sistemele de tranzactionare ale burselor devin din ce in ce mai performante, astfel incat sa poata fi adaptate cerintelor traderilor, informeaza Financial Times.

Tranzactionarea de mare viteza se refera la un stil de tranzactionare folosit de catre multe case de brokeraj care presupune utilizarea unor algoritmi computerizati pentru a deschide si a inchide automat pozitii de tranzactionare in pietele financiare, marcand astfel profituri mici, insa dese.

BCE a explicat faptul ca acest sistem de tranzactionare automatizat a inregistrat o crestere puternica in ultimii ani. A adaugat insa ca "o atare dezvoltare ar putea determina sporirea riscurilor pentru stabilitatea financiara. In primul rand, deoarece cresterea jucatorilor care isi mentin pozitiile un timp foarte scurt ar putea determina modificarea preturilor din piete in functie de interesele pe termen scurt, generand astfel o trecere in umbra a elementelor fundamentale care imping preturile" - ajungand, deci, sa nu mai reflecte situatia de fapt a cererii si ofertei.

RBS incepe sa-si refaca pozitia in piata

Royal Bank of Scotland, banca britanica partial nationalizata, a reusit sa-si reduca pierderile anul trecut si a declarat ca refacerea sa evolueaza conform programului.

Banca a anuntat pierderi nete de 1,1 miliarde lire sterline, fata de 3,6 miliarde lire in 2009. Imbunatatirea in cifra de afaceri a fost determinata de o reducere considerabila a pierderilor si a creditelor neperformante anul trecut, fapt ce a determinat o refacere peste asteptari, noteaza The Guardian.

Principalul sector care a generat profituri a fost cel legat de afacerile mici si mijlocii, avand o imbunatatire a marjelor de profit, dar si o scadere a costurilor. Stephen Hester, directorul executiv al RBS, care a declarat ca va lua un bonus de doua milioane de lire, a explicat ca banca si-a redus considerabil media salariilor.

Costurile cu salariile au scazut cu 200 milioane de lire, fiecare angajat resimtind o scadere de aproximativ 10 procente.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1316 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

tovarasa centurista promovata ziarista,cerealele se SEAMANA nu se PLANTEAZA

daca ai fi pedepsita sa PLATEZI un hectar de porumb in mod sigur a doua oara ai gindi de zece ori inainte de a scrie

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor