Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Preturile cerealelor, zaharului si cafelei, in scadere abrupta - analiza

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 19:02
2532 citiri
Preturile cerealelor, zaharului si cafelei, in scadere abrupta - analiza

Preturile cerealelor, zaharului si cafelei au scazut considerabil in acest an, pe bursele internationale, se arata intr-o analiza.

Dupa ce in perioada iunie - iulie 2012 porumbul si graul au inregistrat cresteri de pret abrupte si semnificative, ulterior, in ultima parte a anului trecut, ambele marfuri au intrat pe un trend de depreciere, continuat apoi in 2013.

"Totusi, in timp ce cotatia porumbului a scazut inclusiv luna trecuta (pana la minimul ultimilor 3 ani), pretul graului a marcat o crestere in trimestrul al treilea al acestui an (cca 3,6% apreciere la sfarsitul lui septembrie comparativ cu nivelul avut la 1 iulie), iar tendinta s-a mentinut si in prima decada a lunii octombrie.

Per ansamblul primelor 9 luni ale anului curent insa, cotatiile graului si porumbului au scazut consistent pe pietele internationale; astfel, pretul graului a coborat cu cca 13% la finele lui septembrie comparativ cu nivelul avut la inceputul lui 2013, iar cotatia porumbului a marcat la sfarsitul lunii trecute o scadere de 37% fata de valoarea sa din ianuarie", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.

Pretul porumbului a scazut in 2013 pe baza asteptarilor unei recolte globale in crestere substantiala si in contextul in care cererea pentru porumbul american (SUA fiind cel mai mare producator de porumb din lume) este in scadere in acest an, conform comunicatului remis Ziare.com.

In ceea ce priveste graul, estimarile privind productia au fost, in general, pozitive, reflectand recolte peste asteptari in Europa; in ultima perioada insa, pretul graului a fost sustinut de temerile ca ploile abundente din Rusia si Ucraina vor afecta viitoarele recolte.

Cotatia orezului a variat putin pana in prezent pe anul in curs (o scadere de cca 0,6% per ansamblul primelor noua luni).

"Merita precizat insa ca, daca in primele doua trimestre din acest an am asistat la usoare aprecieri ale pretului orezului, in cel de-al treilea trimestru cotatia orezului a coborat cu cca 3% pe fondul estimarii unei productii mai mari in India, SUA si alte tari, care ar compensa scaderea recoltei din China (cauzata de conditiile meteorologice nefavorabile din acest an) ", a precizat Silviu Pojar.

Dupa 5 trimestre consecutive de scadere, cotatia zaharului "a schimbat directia". Luna trecuta, pretul zaharului a crescut cu cca 10%, fapt ce a condus la o apreciere de aproximativ 7% per ansamblul trimestrului al treilea din 2013.

Totusi, aceasta evolutie nu a fost suficienta pentru a compensa scaderile din prima jumatate a anului curent, asa incat cotatia zaharului a marcat o scaderea de aproape 8% la sfarsitul lui septembrie fata de nivelul avut in ianuarie.

"Cresterea pretului zaharului de luna trecuta se datoreaza in principal scaderii productiei globale de zahar, in contextul in care cererea este in continua crestere", a aratat Silviu Pojar.

Cafeaua Arabica se indreapta, cel mai probabil, in 2013, spre al doilea an consecutiv de scaderi spectaculoase de pret pe pietele internationale; astfel, dupa ce in 2012 cotatia sa s-a prabusit cu aproximativ 37%, pe primele 9 luni ale anului curent pretul sau a scazut cu aproape 22%, ca urmare a productiei globale "generoase".

Pretul soiei a scazut la finele lui septembrie cu aproape 10% fata de inceputul anului.

Cotatiile pentru cacao au fost in crestere cu cca 17% la sfarsitul lui septembrie comparativ cu inceputul lui 2013, ca urmare a faptului ca ploile abundende ameninta serios productia din Africa de Vest, cea mai mare regiune din lume cultivatoare a arborelui de cacao.

"Perspectiva de ansamblu a marfurilor cuprinse in analiza arata pe primele noua luni ale anului curent o scadere a cotatiilor porumbului, graului, orezului, soiei, zaharului si cafelei Arabica, in timp ce pretul la cacao a crescut.

De altfel, indexul privind preturile alimentelor, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a inregistrat in septembrie cea de-a cincea luna consecutiva de scadere, atingand cel mai redus nivel din ultimii 3 ani, pe fondul scaderii preturilor internationale la cereale", a precizat Silviu Pojar.

C.P.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#scadere pret cereale, #scadere pret cafea, #scadere pret zahar, #ieftinire cereale, #ieftinire cafea, #ieftinire zahar , #preturi alimente