Protest fata de defrisarile abuzive, in Parcul Retezat

Sambata, 30 Mai 2015, ora 21:01
4956 citiri
Protest fata de defrisarile abuzive, in Parcul Retezat

Cateva zeci de activisti de mediu, din mai multe orase ale tarii, s-au strans sambata la Hateg si apoi au plecat spre Parcul National Retezat in cadrul unei actiuni de protest prin care au cerut oprirea taierilor de paduri din zonele protejate.

"Protestam impotriva defrisarilor abuzive, atat ilegale cat si legale-acoperite cu acte, mai ales in parcurile nationale. Romsilva, care administreaza parcurile nationale, le si exploateaza.

Nu este normal ca exploatatorul de padure sa administreze cele mai importante zone naturale protejate ale Romaniei. Avem 14 parcuri nationale, toate sunt la Romsilva si ei scot mare profit din asta", a declarat Alin Cuila de la Asociatia Altitudine din Timisoara.

In opinia sa, cadrul legislativ ar trebui modificat si pus accentul pe conservarea biodiversitatii si pastrarea valorilor naturale.

"Ne intereseaza interzicerea totala a taierilor din zonele protejate. Protestul nostru are legatura cu natura, cu viata, cu ceea ce lasam urmasilor nostri", a afirmat un barbat venit la protest din Bucuresti.

Protestul a dorit sa atraga atentia si asupra constructiei de microhidrocentrale pe Raul Alb, din Retezat, apreciat ca fiind unul dintre putinele din Romania pe care omul nu a intervenit direct.

"In Retezat, cel putin zece afluenti au fost captati in barajul Gura Apei. Au mai ramas putine rauri pe care nu s-a intervenit. Valea Raului Alb este una dintre putinele neatinse", a explicat un alt activist de mediu.

Activistii de mediu si-au organizat actiunea pe o retea de socializare, iar locul de intalnire a fost in parcarea unui supermarket din Hateg, acolo unde au venit militanti din Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Alba Iulia si Mangalia, dupa cum a precizat Alex Alexe, unul dintre initiatorii protestului.

Protestatarii au plecat apoi, cu masinile, spre Parcul National Retezat, in zona refugiului montan Carnic, una dintre portile de intrare in aria protejata, acolo unde activistii mediu sustin ca in anii trecuti au fost efectuate taieri masive de copaci.

In urma cu o saptamana, in satul Coroiesti, de pe valea Raului Alb, a avut loc un conflict spontan intre un grup de activisti de mediu si reprezentantii unei firme din Deva care intentioneaza sa construiasca o microhidrocentrala in zona.

Povesti de groaza in Retezat: Reactia lui Ponta, dupa ce activistii au fost snopiti in bataie

Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara a deschis o ancheta in acest caz, dupa ce un barbat care venise cu reprezentantii investitorului a fost ranit grav si este internat in spital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest defrusari Retezat, #proteste despaduriri , #proteste
Comentarii