Ziare.com

Seceta din SUA ar putea duce la o criza alimentara globala

de Teodora Bodeanu
Marti, 24 Iulie 2012, ora 09:11

   

Seceta din SUA ar putea duce la o criza alimentara globala
Seceta din Statele Unite ar putea duce la o noua criza alimentara, similara celei din 2008, cand scumpirea alimentelor a provocat revolte in Africa, Orientul Mijlociu si America Latina, potrivit expertilor.

Pretul porumbului a atins maximul istoric, vineri, de 8,24 de dolari pe busel, pe bursa marfurilor din Chicago, iar soia se tranzactioneaza tot la preturi record, relateaza The Guardian.

Departamentul Agriculturii din SUA a estimat ca va fi mai putin porumb in piata, din cauza scaderii dramatice a exporturilor americane.

SUA este cel mai mare producator de porumb, dominand piata. De asemenea, porumbul este legat de multe alte alimente - hrana pentru vaci sau drept o componenta in alimentele procesate - ceea ce inseamna ca impactul asupra cresterii preturilor va fi insemnat.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Potrivit lui Robert Thompson, expert in securitatea alimentara in cadrul Consiliului pentru Afaceri Globale din Chicago, daca pretul porumbului creste destul de mult, trage in sus si pretul graului.

Efectele secetei din SUA se vor vedea in cateva luni, iar severitatea acestora va fi determinata de un numar de factori de risc aditionali. De exemplu, din cauza secetei, tarile au fost nevoite sa intre in rezervele de alimente, iar, in SUA, rezervele sunt pe terminate, potrivit Sophiei Murphy, de la Institutul pentru Agricultura si Politici in Comert.

In plus, tarile ar putea agrava situatia incercand sa-si faca stocuri, cum au facut Rusia, Ucraina, India si Argentina, in 2008, cand au interzis exporturile de cereale.

In plus, nu este clar daca cererea pentru etanol din SUA va limita cantitatea de porumb disponibila in piata. Aproximativ 40 la suta din porumbul din SUA este folosit pentru etanol, lucru ce duce la o crestere a pretului.

Tarile cel mai mult afectate sunt cele care traiesc doar din importuri, inclusiv Coreea de Sud, Japonia, Peru, Guatemala, El Salvador si Columbia. De asemenea, o mare parte din Africa de Est va fi foarte grav afectata.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2635 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor