Sorin Minea: Pretul carnii nu va creste cu mai mult de 5 - 8%

Joi, 02 Iunie 2011, ora 16:19
1517 citiri
Sorin Minea: Pretul carnii nu va creste cu mai mult de 5 - 8%
Foto: hopcottmeats

Pretul carnii nu va creste cu mai mult de opt procente in perioada urmatoare, mai ales ca, avand in vedere scaderea veniturilor si stagnarea consumului, producatorii nu vor mai putea face atat de usor scumpiri, a declarat, joi, Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara "Romalimenta"

"Preturile la carne au crescut cu circa 19 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar la preparatele din carne preturile nu au crescut. Eu nu vad o crestere cu mai mult de 5 - 8% in viitoarea perioada. E adevarat ca si costurile materiei prime au crescut, si ea reprezinta 50 - 80 la suta din produs, dar nu prea mai este loc de scumpiri", a spus presedintele Angst, potrivit Agerpresa.

Angst a lansat o gama de preparate cu continut redus de sare si de grasimi, SantiVia, cu ajutorul Institutului de Bioresurse Alimentare. In urma unor studii efectuate de institut in ultimii cinci ani, a fost relevata importanta unor inlocuitori naturali pentru sare si glutamatul monosodic, care ofera un gust bun, dar artificial, preparatelor din carne.

"Noua gama are cu 30 la suta mai putina sare decat media produselor similare continut redus de grasimi si cu mai mult de 20 la suta proteine. Vrem sa ne intoarcem la plante si la modul in care erau realizate produsele de acest gen in urma cu sute de ani, atunci cand nu existau substante artificiale. In afara acestei game, cu care vom merge in magazinele proprii, vom investi si in aceste plante pentru a extinde gama", a explicat Minea.

Acesta a explicat ca gama de produse enumera crenvursti de pui, sunca de Praga de curcan, sunca mediteraneana, rulada de curcan, vita in aspic si pateul fin de ficatei.

Producatorul de mezeluri Angst este detinut de familia Minea. Compania, care detine doua fabrici si un lant de magazine, estimeaza o crestere a afacerilor cu 10%, de la 62 de milioane de euro in 2010.

Minea: Etichetarea alimentelor cu buline este stupida, nu se poate face asa ceva

Minea a mai spus ca pentru a eticheta produsele alimentare in functie de gradul de pericol pentru sanatate, "este stupida si nu se poate face asa ceva".

"Legea aceasta este inaplicabila. Am refuzat sa vorbesc pana acum despre aceast lege, pentru ca nu am vrut sa-i fac campanie domnului senator (senatorul PDL Dumitru Staicu, n.r.). Domnia sa vrea sa dea o lege, face valva, dar nu are habar ce vorbeste. Si va dau un exemplu: singurele alimente care nu au aditivi sunt slanina si branza de burduf, care astfel ar urma sa primeasca bulina verde. Or aceste doua produse sunt niste 'bombe calorice', au colesterol ridicat, deci nu sunt sanatoase, desi proiectul de lege cu buline asta prevede, ca sunt teoretic sanatoase", a declarat Sorin Minea, arata NewsIn.

De asemenea, presedintele Romalimenta a spus ca are si o alternativa pentru acest proiect, daca el ar fi aprobat, dar in calitate de patron al Angst. "Atunci eu voi schimba retetele, in cazul in care legea merge mai departe", a spus Minea.

Presedintele Romalimenta considera totodata ca nu este in regula sa creezi isterie in randul populatiei, cu minciuni, referindu-se la acest proiect de lege.

"Dansul isi face campanie electorala cu aceasta lege, domnul senator nu are habar ce vorbeste. Poti manca orice, in masura in care organismul ti-o permite. Totul este in functie de organism, de stres, de educatie. Nu exista doua persoane care mananca la fel", a afirmat Sorin Minea.

Acesta a precizat ca, daca un aditiv nu este sanatos, produsul este oricum interzis.

Plenul Senatului a adoptat pe 16 mai proiectul senatorului PDL Dumitru Staicu privind etichetarea produselor alimentare cu buline, in functie de gradul de pericol pentru sanatate, cu 54 de voturi "pentru", 42 "impotriva" si trei abtineri.

Proiectul prevede etichetarea alimentelor cu trei tipuri de buline: "verde" - pentru produsele sanatoase, "portocalie"- pentru produsele care trebuie consumate "cu moderatie", si "rosie" - pentru produsele alimentare care contin substante sau aditivi alimentari care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii.

Criteriile pentru acordarea acestor buline ar urma sa fie stabilite de Ministerul Sanatatii. Senatul este prima Camera sesizata.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Sorin Minea pret carne, #Sorin minea etichetare produse , #preturi alimente