Taxa de doi bani pe bule si zahar agita comerciantii

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 14 Martie 2011, ora 18:17
2472 citiri
Taxa de doi bani pe bule si zahar agita comerciantii
Foto: de.academic.ru

Nici bine nu s-a terminat povestea cu "taxa fast-food" ca unii parlamentari au venit deja cu o alta idee pentru a scoate sistemul de sanatare din moarte clinica.

"Taxa pe bauturile racoritoare carbogazoase cu zahar" este noua propunere a deputatului PD-L, Petru Calian, care va aduce, la Sanatate, cateva sute de milioane de euro, dupa cum a declarat, pentru Ziare.com, chiar el.

"Este vorba despre bauturile racoritoare cu un continut ridicat de zahar, cele care pot sa fie daunatoare sanatatii. Acest demers al meu nu vizeaza neaparat atragerea de fonduri la bugetul de stat, ca sa mai punem un bir pe capul romanului", ne-a spus deputatul.

Taxa a fost imediat atacata de reprezentantii din industria alimentara, care nu ii dau prea multe sanse.

Cresc preturile, scad vanzarile

Potrivit lui Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), taxa este "o porcarie" pentru ca, in primul rand, suma care ar urma sa ajunga la Sanatate este mult prea mare, taxa fiind calculata in functie de cifra de afaceri si nu de profit.

"In al doilea rand, daca s-ar pune aceasta taxa, sigur vor creste preturile, vor scadea vanzarile si, din cei 14.000 de lucratori din domeniu, sigur vor mai fi disponibilizati o parte din ei", a declarat seful FSIA, pentru Ziare.com.

In apararea sa, deputatul Calian spune ca, dupa calculele sale, la pretul final ar insemna o majorare cu doi bani, la pretul final.

"La un cuantum atat de mic, de cativa euro pe hectolitru la racoritoare, nu cred ca vor aparea majorari de pret. Nu au cum. Cred ca si producatorii, importatorii si comerciantii trebuie sa faca un efort pentru a-si diminua putin profitul. Dar daca ne gandim ca la benzina se mai adauga cu cativa bani in fiecare saptamana, scumpirea cu doi bani nu ar fi mare tragedie", afirma initiatorul proiectului.

Pe de alta parte insa, Dragos Frumosu ii reproseaza lui Petru Calian ca inainte de a initia acest proiect nici macar nu a venit sa discute cu cei care vor fi afectati de respectiva taxa.

Presedintele FSIA spune ca aceasta taxa "este o mare pacaleala", la fel de mare ca si taxa fast-food, pentru ca oricum ne vom ingrasa de la alte chimicale pe care le mancam sau bem.

Ne ingrasam si cu si fara aceasta taxa

Initiatorul propunerii sustine ca o asemenea masura a fost implementata si in alte tari ale Europei si se impune si la noi asa ceva, iar acesti bani prin prevedere legala ar fi directionati catre sistemul de sanatate.

"Am inceput acest demers, pornind de la sistemul de sanatate din Romania si m-am lovit de cazuri concrete de copii care se nasc cu malformatii sau alte accidente. In general, am avut in gand problemele care sunt in acest sistem care nu functioneaza cum trebuie.

In Danemarca, in Franta, in Austria mai este o astfel de taxa. Taxa difera de la o tara la ala. In unele tari este de 3 euro in altele de 0,8 euro. Sunt diferite si nu au menirea de a pune in dificultate comerciantii", potrivit deputatului.

Potrivit ultimelor statistici, romanii beau, in medie, cam 60 de litri de sucuri pe an.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#sucuri carbogazoase taxa, #comercianti importatori deputat, #sanatate profit milioane euro , #preturi alimente