Topul celor mai scumpe orase: preturi, chirii, salarii - Cat de jos e Bucurestiul

Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 14:52
4998 citiri
Topul celor mai scumpe orase: preturi, chirii, salarii - Cat de jos e Bucurestiul

Bucurestiul se plaseaza pe locul 69 din 71 de orase incluse intr-un clasament dupa nivelul preturilor, excluzand chiriile, primele pozitii fiind ocupate de Zurich, Geneva si New York, potrivit unui studiu al UBS.

Preturi mai mici decat in Bucuresti sunt inregistrate doar in Sofia si Kiev. "Topul oraselor in functie de nivelul preturilor ia in considerare costul relativ al bunurilor si serviciilor la nivel mondial. Cele mai mari preturi sunt in Zurich, Geneva si New York, de peste 2,5 ori mai mari decat cele din Bucuresti, Sofia si Kiev, care sunt cele mai scazute", se arata in raportul UBS.

Istanbul, Doha si Lyon inregistraza un nivel mediu al preturilor, mai apropiat insa de cele din orasele scumpe decat de cele ieftine.

Bucurestiul, prea aglomerat pentru ambulante. Solutia: Medici pe motociclete SMURD

Daca in analiza sunt incluse si chiriile, aproape toate orasele marcheaza o scadere a indicelui preturilor in medie cu 17%, in raport cu orasul New York, considerat de referinta. Hong Kong este singura exceptie, cu o crestere de peste 5%, din cauza nivelului ridicat al chiriilor.

Chiriile fac totodata din New York cel mai scump oras, iar Sofia cel mai ieftin. Romania inregistreaza un indice al preturilor de 43,8 puncte, excluzand chiriile, si de 34,5 puncte in cazul includerii acestora.

Cat costa sa te tunzi in orasele din toata lumea - Pe ce loc se afla Bucurestiul

In functie de salariile brute, Bucuresti ocupa pozitia 61, intre Budapesta si Beijing. Orasele cu cele mai mici salarii nete sunt Jakarta si Kiev. Primele locuri in acest clasament sunt ocupate de Zurich, Geneva si Luxemburg. New York se regaseste pe pozitia patru.

Locuitorii din Zurich, Geneva si Luxemburg primesc salarii in medie de 19 ori mai mari decat cei din Nairobi, Jakarta si Kiev.

Indicele calculat pentru salariile nete tine cont de deduceri si in general coboara in clasament toate orasele, comparativ cu New York, considerat de referinta. Un nivel relativ ridicat al deducerilor, rezultate din nivelul semnificativ al contributiilor de asigurari sociale si taxe, este remarcat in Copenhaga, Bruxelles si Milano.

Orasul din Romania cu cele mai scumpe locuinte - Nu e vorba de Bucuresti

Salariile nete sunt in indicator bun pentru veniturile disponibile. De exemplu, un muncitor din Zurich are la dispozitie pentru a cheltui o suma de 23 de ori mai mare decat unul din Kiev.

Dupa puterea de cumparare, stabilita in functie de salariul primit de un locuitor pentu o ora de munca, capitalei Romaniei i-a fost acordat locul 60 in topul UBS, dupa Bankgkok si in fata Sofiei. Pozitiile superioare ale clasamentului sunt ocupate de Luxemburg, Zurich si Geneva. New York ocupa abia pozitia 14.

Pentru a stabili nivelul puterii de cumparare in diferitele state, UBS a analizat nivelurile preturilor in comparatie cu cele ale salariilor.

Citeste si:
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Președintele USR Dacian Cioloș a transmis vineri, 3 decembrie, un mesaj în care critică numirea lui Marian Neacșu, condamnat în trecut la șase luni de închisoare, în postul de secretar...
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...