Valeriu Tabara, despre mafia din piete, preturi si recolte - Interviu Video Ziare.com

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 12 Mai 2011, ora 07:26
3640 citiri
Valeriu Tabara, despre mafia din piete, preturi si recolte - Interviu Video Ziare.com
Foto: Ziare.com

Anul acesta vom avea recolte mai bune decat cele de anul trecut, chiar daca vremea a fost destul de capricioasa in aceste prime luni, dar vor fi intarziate cu doua, pana la patru saptamani.

Intr-un interviu oferit in exclusivitate pentru Ziare.com, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, ne-a vorbit despre mafia din piete, recoltele din acest an, dar si scumpirile care se rasfrang asupra clientului final. Totodata, acesta a vorbit si despre produsele de calitate indoielnica (legume si fructe) care vin din afara si sunt achizitionate in detrimetul celor autohtone.

RECOLTELE

Din punct de vedere al prognozei agro-meteo pe lunile mai, iunie, iulie, cum se vad recoltele din acest an?

Asa cum a mers vremea acum, aici vorbesc din punct de vedere al apei, avem o rezerva de apa foarte buna, de multi ani nu a mai fost o optimizare a rezervei de apa in sol, la nivel national. In sol, la data de 1 aprilie, era la nivel optim pentru majoritatea culturilor. Astfel ca acumularea care este acum in pamant va ajunge pana in 15-20 iunie, chiar daca nu ar mai ploua.

Deci pentru culturile de toamna ce s-a intamplat pana acum este un lucru bun? Si atunci de ce ar trebui sa ne temem?

Ceea ce este ingrijorator tine de temperatura care este mult mai scazuta decat normal. Coroborata si cu perioada de prelungire a iernii si o desprimavarare tarzie, asta inseamna o intarziere a recoltelor in acest an. Este posibil ca si culturile de toamna sa aiba o intarziere de pana la doua saptamani, la fel cum este posibil ca si culturile de primavara semanate sa aiba o intarziere care sa mearga pana aproape de o luna de zile.

Ce alte probleme au mai fost in tara legate de temperaturile scazute?

In foarte putine locuri din tara am avut probleme de excesivitate, adica legate de temperaturi coborate, care ar putea afecta in vreun anumit fel tot felul de plante, precum vita de vie sau pomii fructiferi. Oricum, nu au fost pe arii extinse, asa ca in anii trecuti.

Cum se vad recoltele de cereale anul acesta?

Daca in iunie va aparea o seceta, inseamna ca vom avea un recoltat foarte bun. Daca recolta va fi sub soare si fara ploaie inseamna o calitate foarte buna a graului. La fel se va intampla si cu orzul si rapita. Vom avea niste recolte mai bune decat anul trecut, asa cum sunt conditiile meteo acum si cum arata previziunile.

SCUMPIRILE

Legat de discutiile care au loc zilele acestea despre scumpiri, cat de justificate sunt ele?

Nu cred ca se discuta exclusiv despre scumpiri, cred ca dezbaterile sunt legate si de afimatiile domnului guvernator (n.r. - BNR) legat de ceea ce inseamna si influenta costurilor productiei agricole si a preturilor in inflatie. Domnia sa a spus ceva foarte interesant legat de cresterea TVA-ul cu 5 puncte procentuale, de anul trecut. Efectul acestei majorari de TVA este resimtit in piata de-abia acum, in prima jumatate a anului 2011.

Daca vorbim de evolutia pietei agricole din Romania in comparatie cu cea din piata mondiala, eu nu am de gand sa intervin si nici nu pot, de altfel, sa intervin pentru ca nu am parghiile necesare de a bloca parteneriate facute in comertul international.

Cum ramane cu fermierii si productia pe care o realizeaza acestia?

Noi vom incerca prin PNDR sa dam durabilitate afacerilor si aici ma refer la depozite. Una este sa vand productia direct din lan si alta este sa o pot pastra si sa intru intr-un circuit de normalitate. Trebuie sa gasim o solutie la nivel european ca toate aceste costuri de productie sa nu se duca in pretul final

Cine ar avea de castigat daca s-ar realiza la nivel national un parteneriat intre hipermarketuri si micii producatori?

Marti spuneam in conferinta ca un mare retailer prospecteaza piata in Bihor pentru a aduce la vanzare produse proaspete luate de la fermierii din zona. Nu pot decat sa salut o astfel de initiativa. Micii producatori trebuie sa inteleaga ca nu au nimic de castigat din vanzarea "pe marginea drumului" sau in piete volante, pasagere.

MAFIA DIN PIETE

Cum s-ar rezolva problema vanzarii produselor autohtone in piata?

Aici un rol important ar trebui sa-l joace si administratiile locale. Este ceea ce inseamna reorganizarea pietelor si a relatiilor din interiorul pietelor pentru ca aceste nerelationari fac ca produsele legumicole si pomicole sa fie scumpe. Acolo este o organizare de tip mafiot. In baza acestor activitati, ies castiguri ilicite si mai mult ele se fac pe buzunarul contribuabilului roman.

Si atunci cine ce ar trebui sa faca?

Aici este problema mare si asta nu mai tine de noi. Problema noastra este de a asigura conditiile de productie si de a face toate demersurile pentru a-i organiza pe agricultori. Dar si noi suntem limitati de Constitutie: nu putem obliga pe nimeni sa se asocieze. Putem insa sa fortam nota in ceea ce inseamna valorificarea.

Eu, minister, dau niste bani din banii contribuabilului european si cel roman, pai eu care beneficiez de asa ceva trebuie sa reintorc la buget ceea ce reprezinta obligatia mea. Din pacate, in foarte multe domenii ale noastre acest lucru nu se intampla.

Ceea ce este important pentru producatorul roman, si aici ma refer din nou la domeniul legume si fructe, el trebuie sa inteleaga ca nu va face fata pietii fara o asociere cu altii, pentru a-si face depozite si de aici sa livreze la marii comercianti pe un termen cat mai lung.

CONCURENTA

Cum vedeti competitivitatea dintre produsele romanesti si cele din import?

In Romania intra foarte usor importurile, mai ales din tarile terte fata de UE. Noi avem relatii comerciale si chiar de liber schimb cu anumite facilitati create pentru anumite zone, dar de acolo pana a aduce produse slabe calitativ pe piata, chiar daca ele au un aspect foarte frumos, este o cale lunga si sunt alte institutii care ar trebui sa-si faca datoria.

Cum ne putem proteja acum investitorii din diferitele ramuri ale agriculturii?

In 1995, am instituit un sistem de taxe vamale pentru principalele produse in care la noi in tara se investea pentru a le asigura o anumita protectie. Ordonanta 13 a fost una de investitii, de restructurare a sectorului de crestere a porcului si pasarii. Era nevoie de asa ceva pentru ca, in momentul in care eu investesc, aceasta nu se amortizeaza intr-un an sau doi si aveam nevoie de o anumita protectie.

Din pacate pentru noi, in 1997, fara nicio judecata, din cauza celor care erau predispusi la importuri, Ordonanta 13 a fost abrogata din cauza acestor smecheri care in 1990 incepusera sa faca afaceri in detrimetul productiei noastre agricole.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#miistrul agriculturii, #Valeriu Tabara, #mafia piete preturi recolte , #preturi alimente