Vezi unde gasesti cea mai ieftina mancare

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 15:19
3159 citiri

Pana la sfarsitul anului, producatorii sustin ca vor fi nevoiti sa majoreze preturile cu 5-25%, cele mai mari scumpiri fiind anuntate la paine, iar cele mai mici, la carne.

In prezent, pretul aceluiasi produs se poate dubla sau chiar tripla de la un judet la altul, potrivit listei preturilor de vanzare ale principalelor produse agricole si alimentare din piete si targuri, potrivit cotidianului Gandul, care a realizat o harta a alimentelor ieftine.

Clujenii cumpara carnea de pasare cu 5 lei pe kg, in timp ce vasluienii o gasesc in galantare cu 14 lei pe kg.

Locuitorii din Harghita achizitioneaza cea mai ieftina carne de vita si porc, in Constanta se gaseste cea mai ieftina telemea, in timp ce la Covasna ouale au cel mai mare pret.

In Brasov pot fi gasiti cei mai ieftini cartofi, cu 0,8-1,2 lei pe kg, in timp ce locuitorii din Mehedinti dau pe acelasi kilogram de cartofi pana la de trei ori mai mult. In timp ce in aproape 20 de judete pretul laptelui din piete este cuprins intre 2 si 2,5 lei pe litru, bucurestenii dau pe un litru de lapte pana la 4 lei, cumparand astfel cel mai scump lapte din Romania.

Scumpirea materiei prime, a utilitatilor si majorarea TVA sunt principalele motive invocate de producatori atunci cand vorbesc de scumpirea alimentelor.

"La paine, din cauza problemelor cu materia prima de pe piata mondiala, este posibil ca pretul sa creasca cu 5-14%, in functie de cum se descurca procesatorii cu procurarea materiei prime", a declarat secretarul general al Agrostar, Tudor Dorobantu.

La carne, el spune ca preturile ar putea creste cu 5-6%, atat la pasare, cat si la porc. La legume si fructe, dupa luna octombrie, cand vremea nu va fi favorabila, preturile vor creste, mai spune Dorobantu.

Procesatorii de carne sustin ca va exista o tendinta de crestere a preturilor cu 5-10%. Va exista o presiune asupra pietei pentru majorarea preturilor, dar momentul este extrem de prost ales, pentru ca va fi un recul puternic al consumului.

"Nu va pot spune cu cat se va scumpi painea, dar pana la sfarsitul anului cu singuranta pretul va creste, in mai multe etape. Unii procesatori este posibil sa mareasca pretul cu 5%, altii cu 10%, iar altii cu 25%.

Pretul va creste cu cat va permite piata alba sau piata neagra. Brutarul cumpara faina cu 50% mai scumpa decat acum cateva luni, dar nu poate majora pretul la paine cu acelasi nivel, pentru ca nu-i permite piata", a declarat, presedintele Rompan Aurel Popescu.

Industria laptelui nu va inregistra cresteri in aceasta luna, sustin producatorii.

Fiecare companie trebuie sa-si stabileasca singura preturile produselor, si nu la nivel de asociatii de firme, a spus Chiritoiu, fiind pentru prima data cand Concurenta pune problema legalitatii prognozelor de scumpiri avansate in fiecare an de asociatiile de producatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#preturi alimente scumpiri, #preturi mancare oua paine carne , #preturi alimente