Vrei sa-ti cumperi casa sau apartament? Preturile vor creste cu pana la 10% pana la finalul anului

Marti, 02 Mai 2017, ora 15:08
12339 citiri
Vrei sa-ti cumperi casa sau apartament? Preturile vor creste cu pana la 10% pana la finalul anului
Foto: Arhiva Ziare.com

Preturile pentru casele si apartamentele din Romania din zonele urbane vor creste cu 8-10% pana la finalul anului, comparativ cu tarifele din 2016, potrivit unei analize realizate de o companie de servicii imobiliare.

Conform analizei, in 2016, in Romania, pretul mediu de vanzare pentru un apartament din zona urbana a fost de 1.150 euro/mp, iar pentru anul in curs, specialistii RE/MAX anticipeaza o crestere situata intre 8-10%.

De asemenea, o evolutie asemanatoare este asteptata si in ceea ce priveste chiria apartamentelor din zonele urbane, caz in care, pana la finalul acestui an, pretul/mp va creste cu circa 7-10% fata de tariful mediu din 2016, situat la 550 euro/mp.

"Programele guvernamentale si conditiile facile de creditare atrag cu precadere un numar mare de clienti aflati la prima tranzactie imobiliara. Astfel, o data cu cererea de pe piata a crescut si valoarea ofertelor. Daca in 2015, pretul mediu pentru inchirierea unui apartament din zona urbana a fost de circa 440 euro, un an mai tarziu, pretul pe metru patrat pentru un imobil asemanator a crescut cu putin peste 5 euro. Pentru perioada urmatoare, anticipam un ritm de crestere mai accelerat, in linie cu tendintele europene, atat in zonele urbane, cat si in cele periferice si in orasele mai mici", a mentionat Razvan Cuc, presedinte RE/MAX Romania.

Potrivit analizei, cautarile pentru o noua tranzactie imobiliara incep in mediul online, motoarele de cautare aratand o crestere semnificativa in 2016, mai exact de 3,5 ori fata de anul anterior, a accesarilor pentru cuvantul "casa".

Acelasi raport arata ca, pe loc secund in clasament, se afla cuvantul cheie "apartament", urmat indeaproape de "teren". Nivelul de cautari pe ultimele doua segmente a ramas stabil insa in ultimii 5 ani.

Situatia din Romania este totusi asemanatoare cu cea a multor state din Europa, cresterile de 10% pe segmentul apartamentelor din zona urbana fiind remarcate si in tari precum Olanda si Spania, ajungand chiar si pana la 16% in Malta. De asemenea, pietele imobiliare din Portugalia, Grecia si Scotia arata semnale concrete de stabilizare, numarul de tranzactii fiind asteptat sa creasca si in aceste tari.

Expertii din cadrul RE/MAX Europa declara ca, intre 2015-2016, preturile pentru vanzarea caselor si a apartamentelor au crescut semnificativ. Mai exact, cele mai mari evolutii pentru pretul/ metru patrat.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#crestere pret imobile, #companie servicii imobiliare, #tranzactii imobiliare , #preturi case