Performanta romaneasca: aruncam recolta, ca sa n-o dam ieftin (Opinii)

Luni, 08 August 2011, ora 08:04
2434 citiri
Performanta romaneasca: aruncam recolta, ca sa n-o dam ieftin (Opinii)

Am vazut la televizor un spectacol halucinant: la Dabuleni, acea localitate unde pepenarii l-au ales senator pe domnul Geoana pe vremea cand se visa presedinte, oamenii arunca pepenii la gunoi, dupa ce s-a constatat ca, pana si pentru hranit animalele, tot sunt prea multi.

Problema dureaza de vreo doua saptamani, iar ecuatia este simpla: recolta s-a facut bogata, preturile scad, motorina costa si, decat sa transporti cantitati mari in camioane multe, vanzand derizoriu, mai bine transporti putin, sustii preturile, salvezi motorina si duci la groapa munca de peste vara. Pagubos, dar calculat.

Asa-i in agricultura: oamenii se plang, atunci cand e seceta si nu se face nimic, dar sunt mai disperati atunci cand se face totul berechet si ramai ruinat de prea mult bine, strivit de preturi si de motorina.

Pepenii s-au facut cam peste tot si se gasesc din belsug. In Obor, au ajuns 0,80 lei/ kg (aproape jumatate cat anul trecut), in piata Progresul ating 0,70 lei, la Minis 1 leu si nici la marketurile cu pretentii nu trec de 1,50 lei/kg.

La Dabuleni, pepenii se ofera cu 0,10 lei/kg, la marginea drumului, dar nu-i ia nemeni.

Rosiile tin si ele aproape de pretul pepenilor, vinetele la fel, adica avem tot ce trebuie ca sa plece cele mai indragite legume pe drumul fara intoarcere, numai ca sa nu ne coste bulionul prea ieftin si zacusca derizoriu.

De altfel, guvernul a tras repede spuza pe turta sa, aratand ca scaderea vertiginoasa a preturilor la alimente ne-a si propulsat pe orbita cresterii economice, cam cu 0,1%, atat cat e nevoie, ca sa fim numai in recesiune, nu in criza.

Ne laudam cu pepenii si nu observam gigacaloria

Discursul prinde la cei care n-au aflat ca, in cosul zilnic, nu atarna atat pepenii si rosiile, cat atarna gigacaloria si kilowatul scumpite totdeauna vara, atunci cand nu bagam de seama, din motive de canicula, si platite iarna, cand n-avem incotro, din motive de viscol.

L-am auzit pe ministrul Agriculturii vorbind la televizor despre productia de grau din acest an: este excedentara. O spune cu atata mandrie patriotica, de parca a plouat la timp datorita eforturilor domnului Boc si n-a fost seceta, pentru ca s-a opus ministerul, la cererea coalitiei si cu acordul sindicatelor.

Acum, exportam graul cules, iar, daca ministrul nu exagereaza, inseamna ca niciodata n-am exportat atata grau, cat exporta Romania in vara asta. Este un calcul matematic, facut sa aducem valuta, nu sa ieftinim faina, bagand banii in buzunarul celor care fac painea.

Pana nu rezolvam taxarea inversa, nu miscam un deget

Nu stiu care este rolul ministerului Ariculturii in tot acest joc. Daca a facut ceva pentru cei cu graul, ma mira de ce n-a facut pentru cei cu pepenii, iar daca totul e numai chestie de initiativa privata, ma intreb la ce foloseste sa avem minister, agentii, asociatii, federatii si tot ce mai exista pentru pus umarul cand exportam grau si nu exista pentru miscat un deget, cand am putea exporta - de exemplu - pepeni.

Am presimtirea ca bulgarii nu arunca fructe si legume la gunoi. In cel mai rau caz, ni le vand noua - chiar in aceste zile, sunt pe piata pepeni bulgaresti.

Ba, mai mult, presa publica de cateva zile stiri despre importul de pepeni din Spania si Grecia, in timp ce ministrul Agriculturii dadea saptamana trecuta explicatii halucinante:

"Prima si cea mai importanta este taxarea inversa la cereale si plante tehnice in care se blocheaza orice tip de afacere la negru la acest tip de plante. In momentul in care vom avea aceasta aprobare de la Comisie pentru ca se modifica orice astfel de actiune eu sunt convins ca vom limita extrem de drastic problema importurilor, inclusiv la pepeni".

Pepenele de la groapa nu se mai intoarce

O fi cea mai importanta problema cu taxarea inversa, dar pana o rezolvam, pepenii, al caror sezon se cam incheie peste doua saptamani, vor fi deja la groapa.

Mai departe, proverbul spune ca pepenele de la groapa nu se mai intoarce, chiar daca, intre timp, ai rezolvat taxarea inversa, ai blocat afacerile la negru, ai obtinut aprobarea de la comisie si ai limitat importul.

Intrebare de baraj: de ce nu s-au putut face toate acestea din timp, asta-primavara? Raspuns corect: pentru ca domnul Geoana parlamentarul acestui colegiu, a candidat acum doi ani, iar asta primavara n-au mai fost alegeri.

Abia la anul se va duce la Dabuleni, sa se faca din nou candidat si sa-l aleaga cei de acolo iarasi senator PSD.

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#recolta Romania, #agricultura Romania, #pepeni Romania , #preturi produse