Criza economica a schimbat obiceiurile romanilor

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 23:52
3551 citiri
Criza economica a schimbat obiceiurile romanilor
Foto: Arhiva

Afectati de criza, romanii cumpara tot mai putine bunuri de folosinta indelungata, cum ar fi calculatoarele sau aparatele de fotografiat.

Piata de profil a scazut, in primele trei trimestre ale anului, cu 42,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 336 de milioane de euro.

Un studiu GfK arata ca sectoarele electrocasnicelor mici si telecomunicatiilor au scazut cu 23,2%, respectiv 28,6%, in primele trei trimestre ale anului. Vanzarile de electrocasnice mari au avut, din nou, un trimestru bun, comparativ cu inceputul anului 2009, dar, fata de 2008, vanzarile au scazut cu o treime.

Electronicele de larg consum au scazut, de asemenea, cu 43,3%, in timp ce sectorul foto a inregistrat o descrestere pana la jumatate in acest an. Si sectoarele IT si de echipamente de birou au avut cele mai slabe rezultate, scazand la jumatate.

Piata aparatelelor electrocasnice mici s-a dovedit a fi mai rezistenta in fata crizei decat restul sectoarelor, in ciuda pierderilor pe aproape toate segmentele. In al treilea trimestru s-a atins cea mai mare valoare a vanzarilor din 2009: 18 milioane de euro. "Acest lucru se datoreaza in special lunilor iulie - august. Aparatele de ras reprezinta una dintre grupele de produse care si-a revenit cel mai bine in aceste doua luni. Cresterea vanzarilor s-a datorat epilatoarelor, fiind un produs sezonier", arata studiul GfK.

Cerere mare de masini de tocat si telefoane mobile

O alta categorie, aceea a aparatelor de preparare a alimentelor, a avut un trimestru mai bun. Cererea mare de masini de tocat si mixere manuale a determinat vanzari mai mari decat in trimestrul trei din 2008. Atat robotii de bucatarie, cat si blender-ele manuale si aparatura de bucatarie au avut o evolutie pozitiva in timpul anului. Criza financiara a schimbat comportamentul oamenilor - acestia prefera, mai degraba, sa gateasca acasa, decat sa iasa la masa in oras.

In trimestrul trei din acest an, piata de telefoane mobile si dispozitive smartphone a scazut cu o treime, comparativ cu al treilea trimestru al anului 2008, atingand o valoare de 61 de milioane de euro. Cererea de pe piata a fost incurajata de scaderea preturilor de vanzare si de noutatea tehnologiei incorporata in noile modele.

Daca vara s-a dovedit benefica pentru vanzarile de frigidere si congelatoare, acelasi lucru nu este valabil pentru alte grupe de produse importante, precum masinile de spalat. "Cu toate acestea, este de asteptat ca, in trimestrul patru, sa aduca rezultate mai bune pentru aceste produse, prin continuarea campaniilor de promovare desfasurate de catre producatori", releva studiul GfK.

Vanzarile din vara nu au reusit sa previna un alt trimestru slab pentru sectorul de electronice de larg consum. Scaderea totala a vanzarilor in al treilea trimestru din acest an a ajuns la 45%, afectand toate produsele in cadrul sectorului electronicelor.

"Factorii-cheie ai acestei evolutii se refera la o gama semnificativa a efectelor crizei economice. In acest sens trebuie mentionati anumiti indicatori, precum: scaderea imprumuturilor pentru nevoi personale, investitii straine mai reduse, scaderea venitului consumatorilor, rata somajului mai mare, slabirea monedei locale, lipsa lichiditatilor care afecteaza anumiti retaileri", subliniaza studiul GfK. In trimestrul al treilea, vanzarile televizoarelor LCD si cu plasma au ramas relativ stabile de la o luna la alta, acest lucru fiind determinat de diverse promotii.

Aparate foto de noua milioane euro

Vanzarile de aparate foto digitale au inregistrat rezultate constante, atingand aceeasi valoare in trimestrul trei precum in cel precedent, de noua milioane de euro.

Fiind unul dintre sectoarele cel mai afectate de criza economica, piata foto a fost, la finele lunii septembrie, la jumatate fata de nivelul atins in aceeasi perioada din 2008. Cererea in scadere din partea consumatorilor a influentat, de asemenea, curba de sezonalitate in acest an, transformand-o, pentru sezonul de vara, intr-una destul de plata, mergand pe un trend descendent dupa un varf slab atins in iulie 2009.

Sectorul IT a continuat sa inregistreze o scadere de aproape 60%, in trimestrul trei, in comparatie cu acelasi trimestru al anului trecut, ajungand la 86 de milioane de euro. Rezultatele negative ale sectorului sunt provocate de cererea scazuta pentru aproape toate categoriile de produse IT. Cele mai slabe vanzari s-au inregistrat in cazul sistemelor desktop si cel al monitoarelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#bunuri folosinta indelungata, #vanzari calcultoare, #vanzari telefoane mobile , #preturi telefoane mobile