Cum lupta autoritatile romane impotriva pirateriei?

Luni, 25 Mai 2009, ora 23:50

   

Cum lupta autoritatile romane impotriva pirateriei?
Importatorii de telefoane mobile cu memorie mai mare de 64 MB, de MP3 playere si iPod-uri trebuie sa plateasca drepturi de autor de 0,5% din valoarea in vama a acestor aparate, potrivit unei Decizii a Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor.

Decizia ORDA a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 13 mai si a intrat in vigoare trei zile mai tarziu. Decizia cuprinde protocolul privind lista suporturilor si aparatelor pentru care se datoreaza remuneratia compensatorie pentru copia privata pentru operele reproduse dupa inregistrari sonore sau audiovizuale, precum si cuantumul acestor remuneratii, informeaza Mediafax.

Prevederile acestei decizii se aplica tuturor persoanelor care fabrica sau importa pe teritoriul Romaniei suporturi pe care se pot realiza inregistrari sonore ori audiovizuale in sistem analog sau digital si/sau de aparate concepute pentru realizarea de copii, in conditiile legii.

In urma negocierilor dintre organismele de gestiune colectiva, pe lista suporturilor si aparatelor pentru care se datoreaza remuneratia compensatorie pentru copia privata pentru operele reproduse dupa inregistrari sonore sau audiovizuale se regasesc nu mai putin de 17 tipuri diferite de aparate electronice si 8 tipuri de suporturi de stocare.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Lista suporturilor si aparatelor pentru care se datoreaza remuneratia compensatorie pentru copia privata poate fi negociata dupa 2 ani de la data publicarii sale in Monitorul Oficial al Romaniei.

Majoritatea aparatelor vor fi taxate cu 0,5% din valoarea in vama a acestora, in timp ce pentru suporturile de stocare va trebui sa se plateasca drepturi de autor in valoare de 3% din valoarea produsului.

In cazul CD writer-elor, DVD writer-elor si a hard disk-urilor incorporat in computer, procentul de 0,5% se va aplica la valoarea ce reprezinta 7% din valoarea intregului sistem impreuna cu care se comercializeaza CD writer-ul, DVD writer-ul sau hard disk-ul.

Baza de calcul asupra careia se aplica procentele o constituie, dupa caz valoarea totala in vama a aparatelor si suporturilor ce permit reproducerea operelor sonore si audiovizuale, in sistem analog si digital, in luna pentru care este datorata (in baza de calcul nu intra TVA, taxe vamale, accize) sau valoarea totala a facturilor lunare, emise de fabricanti, pentru aparatele si suporturile ce permit reproducerea operelor sonore si audiovizuale, in sistem analog si digital (in baza de calcul nu intra TVA), fabricate in Romania.

Sumele, colectate de UPFR

Sumele sunt colectate de Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR). "Deoarece industria IT&C este foarte dinamica, o data la trei ani se aduce la zi lista de aparate si suporturi pentru a include ultimele inovatii in domeniu. De asemenea, multe aparate sau suporturi dobandesc in timp destinatii multiple (de exemplu, telefonul mobil a devenit in ultimii ani mediu de stocare, mp3/mp4 player, aparat foto si terminal de intrare pe Internet)", transmite UPFR, intr-un comunicat.

Iata lista completa a suporturilor si aparatelor pentru care se datoreaza remuneratia compensatorie pentru copia privata pentru operele reproduse dupa inregistrari sonore sau audiovizuale:

a) aparate

1. Televizoare si magnetoscoape digitale cu HDD sau mediu de stocare incorporat, playere audio/video cu mediu de stocare, MP3 playere, MP4 playere, IPOD mediaplayer care suporta urmatoarele formate: AVI, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, XVID, DIVX (v3.11, v4.x, V.5x, V.6x), XVID/VCD, SVCD, DVD, ACC, WMA, WMV, ASF, MP3, MP4, WAV, IMOD si orice versiune a acestora dezvoltata ulterior - 0,5%

2. Blu ray recorder - 0,5%

3. HD DVD recorder - 0,5%

4. Audio recorder - 0,5%

5. Minidisk recorder - 0,5%

6. Video recorder - 0,5%

7. CD recorder, echipament HI FI ce functioneaza de sine statator - 0,5%

8. DVD recorder, echipament HI FI ce functioneaza de sine statator - 0,5%

9. MP3 recorder - 0,5%

10. CD writer - 0,5%

11. DVD writer - 0,5%

12. CD writer incorporat in computer - 0,5% (procentul se aplica la valoarea ce reprezinta 7% din valoarea intregului sistem impreuna cu care se comercializeaza CD writer-ul)

13. DVD writer incorporat in computer - 0,5% (procentul se aplica la valoarea ce reprezinta 7% din valoarea intregului sistem impreuna cu care se comercializeaza DVD writer-ul)

14. Hard disk extern, inclusiv cel cu intrare si/sau iesire audiovideo, indiferent de denumirea purtata - 0,5%

15. Hard disk incorporat in computer - 0,5% (procentul se aplica la o valoare ce reprezinta 10% din valoarea intregului sistem impreuna cu care se comercializeaza hard disk-ul)

16. Stick-uri de memorie - 0,5%

17. Telefoane cu functii de reproducere a inregistrarilor sonore sau audiovizuale MP3, MP4, AAC, WMA, WAV, Real etc. (de exemplu: Iphone etc.) cu capacitate de stocare mai mare de 64 Mb - 0,5%

b) Suporturi

1. Carduri de memorie (altele decat cele pentru telefoane) - 3%

2. Carduri de memorie pentru telefoane - 3%

3. Disc Blu ray - 3%

4. HD DVD Disc - 3%

5. Casete audio - 3%

6. Minidisk - 3%

7. Casete video tip VHS, Super VHS (cu exceptia casetelor pentru camerele video portabile de genul: Video 8, Digital 8, HI8, DVM, VHS-C, Super VHS-C), D-VHS, casete video HD - 3%

8. Orice tip de DVD sau CD blank, inclusiv de CD data - 3%

Lista a fost negociata si aprobata de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), Societatea pentru Drepturi de Autor in Cinematografie si Audiovizual - Societatea Autorilor Romani din Audiovizual (DACIN-SARA), Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR) si Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM).

De asemenea, si-au dat acordul Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania - Asociatia Romana de Gestiune a Operelor Audiovizuale (UPFAR-ARGOA), Asociatia pentru Drepturile Producatorilor de Fonograme din Romania (ADPFR), pe de o parte, si Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC), Societatea Comerciala "Star Print Trade Co." - S.R.L., Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR), Societatea Comerciala "Vodafone Romania" - S.A. si Societatea Comerciala "Orange Romania" - S.A., pe de alta parte, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta decizie.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de2699 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
rank 1
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
tovarasul director Ghimpu Adrian si tovarasa directoare plina stiu de ce,inca doua jigodii care fac bani pe spinarea oamenilor de rand
vasilescu
rank 1
lingaii
tov. directoare este Parvu Rodica
La gunoi cu tine mosotti
rank 1
Cum lupta Mosotti ,moderatorul de la softpedia forum?
Moderatorul Mosotti de la forumul softpedia,injura romanii si Romania pe toate fronturile,dar daca cineva ii atrage atentia, acest fiu de naparca te blocheaza.Pe mine ma blocat pana la 17 mai,dar de teama ca ii spun adevarul,a uitat sa ma deblocheze.Acest fiu de naparca,jigneste mai mult romanii decat oricare alt forumist/user si trebuie exclus din conducerea forumului softpedia.
marius999m
rank 1
O taxa absurda!!!
Piratati din greu!!! Numai asa ii putem pune cu botul pe labe pe nenorocitii astia!!! Auzi la ei...taxa pe memory stick!!! Pai si daca nu il folosesc sa pun muzica pe el!? Te pomenesti ca vor vrea la un moment dat sa vada si ce avem pe hdd-uri, dvd - uri, in telefon...etc...!!!! Daca imi cumpar melodiile de la apple, de ce sa le mai dau si lor bani? Oricum muzica actuala romaneasca e 99.9% de rah.at! Mor.tii mami.cii lor!!!
UE
rank 1
Biruri peste biruri
Intr-o zi s-ar putea ca rabdarea poporului sa ajunga la capat si atunci vor primi, in loc de procente, topoare si sticle de benzina. Sunt singura solutie ca sa-i aducem pe ciocoii astia nesatui la realitate !
Circotasul
rank 1
hotiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Hotie cu acte in regula si TVA-ul tot hotie este.
Occident
rank 1
Uraaaa! Asta inseamna ca putem descarca dupa voie!
Conform acestei legi, si al principiului legal si comercial (recunoscut peste tot in lumea civilizata) conform caruia este ilegal sa fii taxat de doua ori, ar trebui ca perceperea de taxe pentru suportul fizic sa atraga cu sine, in mod automat, permisiunea implicita de a descarca tot ce se poate.

Devreme ce artistii sint platiti din fondurile strinse prin impozitarea discurilor si player-elor, asta inseamna ca nu trebuie sa le mai plingem de mila si sa echivalam descarcatul muzicii si al filmelor cu un furt...
Mercury
rank 1
Alta *** romaneasca!
D-abia ajtept sa-l piratez p-alde Gigi Marga,Angela Similea ,Horia Moculescu si alti c.acati d-astia de urla-n foame si se dau artistii p_ulii mele!Mai bine ascult cum urla ciini-n Giurgiu,decit pe ratatii astia care parca ar fi clone de sergiu nicolaescu.M_uieeee,bey!!
DEFRAG
rank 1
traiasca comunismul
Toata lumea sa pirateze !!! De ce un DVD cu film scos recent nu poate costa 10 lei? Poate atunci m-as gandi sa cumpar unul si sa nu-l mai iau de pe net. Poate, daca o melodie care sa o descarc de pe net, ar costa 0,1 RON as lua melodii de buna calitate de la magazine online si nu sa mai ma risc sa iau virusi de la cineva de pe net. Oare nesimtitii care distribuie muzica nu s-au gandit la asta? Ba da s-au gandit, doar ca ei sunt dobitoci de hapsani. Dar le aratam noi lor ! PIRATATI LA GREU !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor