Amenzi de 1,3 milioane date bancilor, in urma unui control ANPC

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 07:38
1688 citiri
Amenzi de 1,3 milioane date bancilor, in urma unui control ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi bancilor in valoare de peste 1.300.000 de lei, in urma verificarii respectarii prevederilor legale la incheierea contractelor de credit de consum, cu sau fara ipoteca, de catre societatile bancare. Verificarile au fost facute in perioada 11-20 august.

"Se spune ca o lege este buna daca oricine o poate intelege fara cunostinte de specialitate. Cu privire la OUG 50/2010 vedem deocamdata ca e foarte clara pentru consumatori, majoritatea profani in domeniul serviciilor financiare si impenetrabila pentru profesionistii din banci. Desi Ordonanta a intrat in vigoare din 21 iunie, am gasit unitati bancare in care se credea probabil ca respectarea prevederilor ei ar fi facultativa. Se pare ca multi nu au inteles nici litera nici spiritul acestei legi: obligatia de a respecta consumatorul si de a-l trata ca parte egala in conventia de credit", a declarat presedintele ANPC.

In cadrul actiunii de control au fost verificate 255 de puncte de lucru ale societatilor bancare din toate judetele, cu exceptia municipiului Bucuresti.

"Pentru abaterile constatate, comisarii ANPC au aplicat 73 de amenzi contraventionale in valoare de 1. 339 000 lei si 74 avertismente. De asemenea, s-au dispus masuri de aducere la conformitate cu prevederile legale a clauzelor contractuale in termen de 15 zile", se arata intr-un comunicat al ANPC.

Neregulile constatate in timpul controlului au vizat atat precontractarea, prin lipsa informarii precontractuale a consumatorilor prin furnizarea unui formular "Informatii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori", dar si la contracte, prin conditionarea dreptului consumatorilor de rambursare anticipata partiala a creditului prin impunerea unei "sume minime ce poate fi rambursata (...) egala cu cel putin 3 rate".

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#amenzi banci, #amenzi ANPC, #amenzi contracte credite , #protectia consumatorului