ANPC, reclamata la Comisia Europeana de niste romani nemultumiti

Marti, 10 Mai 2016, ora 10:29
4113 citiri
ANPC, reclamata la Comisia Europeana de niste romani nemultumiti
Foto: ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a fost reclamata la Comisia Europeana (CE) de catre un grup de clienti nemultumiti de activitatea institutiei.

Problema este ca ANPC a castigat cateva procese cu bancile si a obtinut eliminarea unor clauze abuzive din contractele de credit, insa pana acum nu s-a vazut niciun rezultat concret, potrivit reclamantilor, relateaza Bursa.

Victorie pentru cei cu credite la OTP Bank: Protectia Consumatorului a castigat procesul privind clauzele abuzive

Reclamatia la CE vinde dupa ce, la inceputul anului, peste 50 de clienti imprumutati la banci au sesizat Avocatul Poporului si au cerut ca Autoritatea sa puna in practica actiunile in incetare asupra activitatii bancilor, solicitate inca de la finalul lunii iunie 2015.

Reprezentantii Grupului Clientilor imprumutati in franci elvetieni (CHF) au precizat ca au primit urmatorul raspuns de la Avocatul Poporului: "Din raspunsul ANPC rezulta ca Autoritatea a intreprins demersurile legale privind eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit incheiate cu diferite banci, in limitele sale de competenta".

Totusi, clientii nemultumiti sustin ca ANPC nu-si face treaba si ca, de fapt, a blocat punerea in practica a actiunilor instantelor.

La randul sau, Autoritatea sustine ca a intocmit procese verbale in legatura cu unele clauze din contractele de credit incheiate de banci, pe care le-a considerat abuzive, si le-a transmis instantelor de judecata competente, care vor dispune masurile si/sau sanctiunile contraventionale aferente.

ANPC a castigat mai multe procese de tip class action deschise impotriva bancilor, unul dintre acestea fiind castigat definitiv de catre Autoritate, care a primit inclusiv motivarea deciziei, dar care, inca, nu a dispus bancii respective eliminarea clauzelor gasite ca fiind abuzive din toate contractele similare, asa cum prevede legea.

"ANPC face toate demersurile legale pentru a proteja si a se asigura de respectarea drepturilor fundamentale si esentiale ale consumatorilor. Aspectele reclamate de catre petentii care au depus reclamatii la ANPC au fost analizate individual cu profesionalism, impartialitate, celeritate si cu respectarea principiului contradictorialitatii institutiilor bancare si in conformitate cu dispozitiile legale - iar petitionarii au fost informati prin intermediul adreselor de raspuns despre rezultatul cercetarilor.

In cazul in care s-a constatat faptul ca o parte din petitii sunt intemeiate, s-a adoptat masura legala pentru consumator, care sa oblige institutia bancara la o eventuala dezdaunare, prin masuri legale. ANPC trateaza fiecare consumator in mod egal si aplica legea in totalitate, fara niciun fel de retineri", au motivat reprezentantii Autoritatii, in raspusul acordat Avocatului Poporului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#ANPC reclamata Comisia Europeana, #ANPC reclamatie CE , #protectia consumatorului