Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Atentie la gramajul painii! Ce se ascunde in spatele deciziei luate de seful ANPC, penelistul Bogdan Cristian Nica

Joi, 19 Decembrie 2013, ora 10:23
8294 citiri
Atentie la gramajul painii! Ce se ascunde in spatele deciziei luate de seful ANPC, penelistul Bogdan Cristian Nica
Foto: Tablespoon

Atentie la paine! Nu va mai uitati doar la pret, ci si la cantitate. S-ar putea sa credeti ca ati cumparat o franzela la pret normal sau chiar mai ieftina, dar daca va uitati sa descoperiti ca ati luat o mica teapa.

Acest lucru se va intampla din ianuarie 2014, ca urmare a unei decizii luate (culmea!) de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), al carei sef a decis, printr-un ordin publicat recent in Monitorul Oficial, ca painea poate sa aiba orice gramaj, eliminand standardele stabilite in domeniu in 2011.

Practic, ANPC a eliminat, prin ordinul respectiv, o masura introdusa pentru a face ordine pe piata produselor de panificatie. Respectiv, in 2011, s-a stabilit un prag minim de 300 de grame pentru painea vanduta in magazinele din Romania.

"In 2011, masura a fost introdusa pentru a face mult mai multa ordine pe piata produselor de panificatie si in primul rand a painii", explica pentru Ziare.com fostul presedinte al ANPC, Constantin Cerbulescu.

El sustine ca, la momentul respectiv "consumatorii erau inselati atat din punct de vedere al informatiei privind gramajul painii, cat si al pretului, pentru ca foarte multi comercianti afisau preturi mici, oamenii nestiind ca painea respectiva are un gramaj mai mic. Daca faceai socoteala, constatai ca de fapt este mult mai scumpa fata de painea de 300 de grame pe care o aveau cei mai multi producatori de panificatie".

Potrivit lui Constantin Cerbulescu, presedinte al ANPC pana in mai 2012, decizia de stabilire a unui gramaj minim pentru paine a fost luata la momentul respectiv si ca urmare a solicitarilor venite din partea patronatului din panificatie.

Mai mult, normele din 2011 stabileau pe langa o cantitate minima de 300 de grame si faptul ca majorarea acestei cantitati se poate face doar din 100 in 100 de grame. Astfel, consumatorul era protejat de posibilele "ciupeli" la gramaj din partea producatorilor rau-intentionati.

Prin eliminarea acestor prevederi se va produce haos pe piata si prejudiciat va fi consumatorul, sustin surse din industria de panificatie.

Ce se stabileste prin noul ordin si ce interese ar putea fi in spate

Prin Ordinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei, publicat in Monitorul Oficial pe 16 decembrie 2013, atat gramajul minim, cat si cresterea din 100 in 100 de grame sunt eliminate.

In plus, pentru produsele de panificatie neambalate se modifica scaderile care sunt acceptate pentru cantitatile nete cauzate de pierderea de umiditate, pe durata de valabilitate.

Astfel, in functie de cantitate, se accepta urmatoarea scadere maxima a cantitatii pentru 24 de ore:

- sub 300 de grame, de 8%; in prezent, aceasta diferenta este acceptata pentru produsele de 300 de grame;

- intre 301 si 500 de grame, de 6%; in prezent, aceasta diferenta este acceptata pentru produsele de 400-500 de grame;

- intre 501 si 1.000 inclusiv, de 4%; in prezent, aceasta diferenta este acceptata pentru produsele de 600-1.000 de grame;

- peste 1.000 de grame, de sub 4%; se pastreaza cea din prezent.

Masurile urmeaza sa intre in vigoare in 30 de zile de la publicare, respectiv incepand cu 15 ianuarie 2014.

Noile masuri vor bulversa din nou piata de panificatie, anuland impactul pozitiv al reducerii TVA la paine, sustin producatorii din domeniu. Ei reclama atat faptul ca masura luata de presedintele ANPC, Bogdan Cristian Nica, membru in conducerea PNL Prahova, raspunde unor interese de grup, dar si efectele negative ce se vor simti dupa 15 ianuarie.

Fostul presedinte al ANPC: Au fost facute presiuni din partea importatorilor de produse de panificatie congelate in timpul mandatului meu

Ce poate sa stea in spatele acestei masuri? Fostul presedinte al ANPC spune ca presiuni in sensul abrogarii restrictiilor de gramaj au fost facute in timpul mandatului sau de catre importatori de produse de panificatie congelate.

"Masura pe care au luat-o cei care conduc acum ANPC mi se pare cu totul si cu totul iesita din sfera protectiei consumatorului. Si la mine, cat am fost presedintele ANPC, s-au facut presiuni din partea unor importatori de produse de panificatie congelate care motivau faptul ca painea produsa in alte state ale UE nu este obligatoriu sa fie de 300 de grame.

Presupun ca acum actuala conducere a fost induplecata", a mentionat Constantin Cerbulescu.

Prin urmare, acesta considera ca decizia ANPC va produce deruta in randul consumatorilor si haos pe piata painii.

"Consumatorul va fi din nou derutat si nu va mai sti care este greutatea reala a produsului respectiv. Vor aparea pe piata paini cu gramaj mai mic la acelasi pret.

In momentul in care unui producator i se da posibilitatea sa scoata pe piata orice fel de paine, va fi haos. Cand am elaborat ordinul din 2011 pot sa va spun ca in proportie de 90%, producatorii de paine seriosi au respectat ordinul.

Chiar si unii dintre importatorii de produse congelate au luat legatura cu producatorii din afara, s-au conformat si au facut acea paine de 300 de grame", sustine Constantin Cerbulescu.

Surse din piata nu exclud nici o noua contra PSD - PNL, avand in vedere ca PSD si premierul Ponta au fost cei care au sustinut si promovat reducerea TVA la paine si produse de panificatie, masura care a afectat evazionistii din domeniu si a produs unele reasezari pe piata.

Potrivit reprezentantilor patronatului din domeniu, productia fiscalizata a crescut la faina cu peste 10% si la paine cu 15% dupa reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, incepand cu 1 septembrie.

  • Bogdan Cristian Nica, fost sef al Directiei de Sanatate Publica Prahova, este membru in conducerea PNL Prahova si presedintele ANPC din mai 2012.

Bogdan Cristian Nica este membru PNL din 1990 si absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca in 1993. Din 1994, actualul sef al ANPC a fost medic, medic coordonator la Policlinica MAI din Ploiesti, inspector sanitar si secretar general la Ministerul Sanatatii. Dupa care, din mai 2012, a fost numit presedinte al ANPC.

  • Guvernul a decis reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie

Masura a fost una cu efecte benefice atat pentru producatorii de paine, cat si pentru consumatori. Reducerea TVA la 9% pentru panificatie a avut ca efect scaderea cu circa 6% a pretului de vanzare a painii la raft, jumatate din diferenta de pret rezultata la un TVA de 24%, astfel ca incasarile la producatori si in zona de retail au crescut, arata un studiu realizat de Consiliul Concurentei.

Masura reducerii TVA la paine a fost sustinuta si promovata de PSD si premierul Victor Ponta.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#gramaj paine ANPC, #paine 300 grame eliminare, #Protectia Consumatorului cantitate paine , #protectia consumatorului