Bancile, in topul reclamatiilor la ANPC - TV Ziare.com

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 18:32
2781 citiri
Bancile, in topul reclamatiilor la ANPC - TV Ziare.com
Foto: Ziare.com

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a primit cateva mii de plangeri legate de abaterile bancilor din Romania, potrivit vicepresedintelui institutiei, Samuel Calota.

Intr-o emisiunea TV Ziare.com, oficialul ANPC s-a aratat dezamagit de faptul ca nu s-a pastrat Ordonanta de urgenta 50 (pentru credite) in forma in care o propusese institutia, insa a insistat ca, si in forma actuala, ordonanta a adus multe avantaje consumatorilor.

"Aplicarea acestei ordonante de urgenta a adus mult bine consumatorilor, chiar daca nu am putut sa oferim sprijin in totalitate si celor care au contracte in derulare. Nu as putea sa spun numarul de plangeri legat de abaterile bancilor, dar sunt de nivelul miilor, daca nu zecilor de mii", a spus Calota.

Una din prevederile initiale ale ordonantei se referea si la contractele in derulare, insa bancile s-au opus, sustinand ca o lege nu poate fi retroactiva.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu Samuel Calota

"A fost multa valva, pentru ca ANPC a cautat sa aduca interventii proprii, care sa vina in interesul consumatorilor. Aceste chestiuni nu au convenit celor din sistemul bancar, care au reclamat Romania la Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, lucru care a dus la modificarea formei initiale a OUG 50", a explicat oficialul ANPC.

Potrivit acestuia, prevederea pentru contractele in derulare nu insemna ca legea se aplica retroactiv, avand in vedere ca aceste contracte sunt incheiate pe o perioada lunga de timp, si masurile s-ar fi aplicat doar din momentul intrarii in vigoare a ordonantei.

Recent, una din bancile care au fost date in judecata de clienti pentru incalcarea prevederilor ordonantei 50, Volksbank, a dat, la randul sau, in judecata ANPC, sustinand ca imaginea i-a fost afectata si a suferit pierderi.

"Bancile trebuie sa se supuna legislatiei pentru care ne-am zbatut foarte mult. Am fost acuzati ca ne depasim atributiile. Altii au zis ca e treaba Bancii Nationale sa se implice in aceste chestiuni. Noi nu ne propunem sa afectam imaginea unei companii, asa cum nu ne-am propus sa afectam imaginea unei banci. Atat timp cat compania respectiva, fie ea si banca, alege sa incalce in mod regulat legea, este treaba noastra sa intervenim sa stopam abuzurile", a comentat Calota. "Nu are cum sa argumenteze, nu are cum sa castige, atata timp cat a incalcat legi in mod grosolan", a adaugat el.

Vicepresedintele ANPC a precizat ca 50 la suta din procesele verbale incheiate sunt contestate, iar din acestea 70 la suta din cazuri sunt castigate in instanta de institutie.

Romanii, cei mai neinformati consumatori din Europa

Potrivit unei statistici a Uniunii Europene, primite si de ANPC, consumatorii din Romania se numara printre cei mai putin informati in legatura cu produsele pe care le cumpara si la drepturile pe care le au.

"Avem rolul si obligatia de a contribui la informarea mai buna a consumatorului, de a-si cunoaste drepturile. De multe ori, multa lume confunda informatiile de pe eticheta unui produs cu educarea pe care trebuie sa o primeasca. Eticheta are darul de a informa un consumator care a fost deja educat", a explicat vicepresedintele ANPC.

In schimb, Calota a spus ca institutia nu a sprijinit initiativa de pune buline colorate pe ambalajele alimentelor, in functie de cat de sanatoase sunt acestea.

"Nu am sustinut-o nu pentru ca nu ne doare de viata omului, dar tot ce inseamna aditivi se regasesc pe o lista aprobata la nivel european. Acolo sunt trecute toate elementele care pot sa intre in compozitia alimentelor, este legala folosirea lor, sunt trecute si alimentele in care se pot folosi, concentratia lor si cine le poate folosi.

Nu putem spune ca un aliment e mai bun sau mai putin bun. Nu putem interveni in libera circulatie a marfurilor, sa obligam si marfurile UE sa poarte aceasta bulina. Atata timp cat nu putem interveni pentru marfurile din afara Romaniei si s-ar face doar pentru producatorii romani, multi ar spune ca tot ce se fabrica in Romania e prost si am pune productia romaneasca pe butuci", a spus Calota.

De altfel, oficialul ANPC a indemnat participantii la emisiunea TV Ziare.com sa consume cat mai multe produse romanesti, deoarece nu tot ce se aduce din afara este mai bun decat ceea ce se produce pe plan local.

"De cele mai multe ori, produsele noastre pot fi mai bune. Dumneavoastra aveti la indemana aceasta posibilitate sa alegeti, sa consumati produse fabricate in Romania. Exista o initiativa care nu a fost pusa in practica, a Ministerului Economiei, care vrea sa demareze campania "Consuma romaneste", ca sa ne inoculeze tendinta de a consuma produse fabricate in Romania", a incheiat Calota.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Autoritatea Nationala Protectia Consumatorilor, #Samuel Calota ANPC, #plangeri ANPC banci , #protectia consumatorului