Ce si cum cumparam in criza?

Sambata, 23 Mai 2009, ora 20:08
2118 citiri
Ce si cum cumparam in criza?
Foto: Daylife

Criza economica va avea un impact fundamental asupra comportamentului consumatorilor din intreaga lume, acestia renuntand la cumparaturile pe baza impulsului si fiind mult mai cumpatati, cred specialistii.

Spre deosebire de recesiunea din anii 1930, de aceasta data oamenii isi pun "semne de carte", tin minte tot ce se intampla si ce au gresit, pentru a nu repeta greseala.

Acest comportament a fost generat de prabusirea unor simboluri ale stabilitatii - cel putin pana la criza - precum Lehman Brothers, spune consultantul danez Martin Lindstrom, una dintre personalitatile prezente in Top 100 Cei Mai Influenti Oameni din Lume al revistei Time

si autor al cartii "Buyology: Truth and Lies About Why We Buy" ("Stiinta cumparaturilor: Adevar si minciuni despre motivele pentru care cumparam").

"De aceasta data, daca lucrurile se vor imbunatati, oamenii nu vor mai da iama in magazine, sa cumpere de parca nici nu ar fi existat o recesiune. Pana la urma, oamenii vor dori sa cumpere ceva practic, pentru a-si imbunatati vietile intr-un mod concret", a spus Lindstrom.

Potrivit teoriilor sale, fiintele umane au un mecanism de supravietuire care se activeaza si in cazul cheltuielilor. Practic, dupa ce ne-am "ars" in timpul crizei, cand aceasta se va incheia, din intuitie, vom inclina mai mult spre economisire, decat spre aruncarea banilor, dupa cum am facut pana acum, chiar daca nu ne vom da seama, la nivel constient, de acest lucru.

Ce vor face companiile pentru a ne determina sa cumparam

Companiile stiu foarte bine ca oamenii au, in continuare, bani, dar nu vor sa-i cheltuie, de frica unor pierderi mari in viitor. Prin urmare, trebuie sa gaseasca punctul sensibil, prin care sa-i determine sa cumpere.

Un exemplu foarte bun in acest sens este producatorul auto Hyundai, care a promis ca masina poate fi returnata intr-un an, daca persoana respectiva isi pierde serviciul, iar banii ii vor fi dati inapoi.

Lindstrom este de parere ca o astfel de mentalitate si strategie de marketing va fi implementata si de companiile de lux. "Spre exemplu, Louis Vuitton va avea reclame de genul "Daca achizitionati o geanta de la noi, nu numai ca va fi cea mai trendy de pe piata, dar va avea doua dimensiuni, avand doua fete, fiind azi rosie, maine neagra. O puteti folosi atat noaptea, cat si ziua si nu veti fi nevoit sa cumparati o alta geanta timp de patru ani, datorita acestui lucru", a spus consultantul de branding.

De asemenea, companiile vor face, din ce in ce mai mult referire la trecut, si nu la viitor, avand in vedere ca trecutul a reprezentat o perioada de crestere si entuziasm. Unele companii apeleaza deja la aceste strategii de marketing, publicand reclame cu vedete ce simbolizeaza anumite perioade de glorie din trecut (Louis Vuitton cu Madonna, Dior cu Alain Delon).

Ce putem face pentru a nu cheltui in exces?

In primul rand, lasati cardul de credit acasa. In momentul in care achizitionati ceva platind cu bani cash, veti avea impresia ca este mai scump, decat daca platiti folosind un card si va veti pune intrebarea daca acel produs chiar merita cumparat.

Nu faceti cumparaturi bazate pe impuls. Cand va place foarte mult un obiect, o geanta, de exemplu, sau o masina, nivelul de dopamina creste si sunteti inclinat sa cumparati pe loc. Cel mai bine este sa asteptati o zi, doua. Potrivit unor studii, majoritatea oamenilor care aplica aceasta regula renunta la achizitionarea obiectului respectiv.

Daca aveti copii, cel mai bine este sa nu-i luati la cumparaturi. Majoritatea parintilor au tendinta de a cheltui cu 40% mai mult in supermarket, daca merg impreuna cu copiii. Acestia apeleaza la sentimentul de vina, pe care il au parintii in momentul in care nu le indeplinesc dorintele, si ii determina sa achizitioneze lucruri de care nu au nevoie si pe care parintii nu le-ar cumpara.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#comportament consumatori criza, #schimbare comportament consumatori , #protectia consumatorului