Comerciantii de sucuri si ape minerale, amendati de OPC

Marti, 23 August 2011, ora 19:13
1613 citiri
Comerciantii de sucuri si ape minerale, amendati de OPC
Foto: Arhiva

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi in valoare totala de 1,47 milioane lei, in urma unei actiuni de control la nivel national privind comercializarea bauturilor racoritoare, sucurilor, nectarurilor si apelor minerale naturale, a anuntat miercuri autoritatea.

In cadrul actiunilor de control, desfasurate in perioada 11-22 iulie, au fost verificati 650 de operatori economici care comercializau bauturi racoritoare, sucuri si nectar din fructe, dintre care 470 (72%) au prezentat abateri. "Din cantitatea totala controlata, 164.000 de litri de sucuri, nectaruri si bauturi racoritoare nu se incadrau in prevederile legale in vigoare, privind protectia consumatorilor", spun reprezentantii ANPC.

Printre neregulile constatate au fost semnalate: inscrierea pe etichete a unor afirmatii eronate, abuzive sau confuze, lipsa sau stabilirea incorecta a denumirii sub care se vinde produsul, informatii inscrise cu caractere foarte mici, greu vizibile, in culori necontrastante, lipsa inscriptionarii volumului net sau abateri privind afisarea pretului.

In cazul comerciantilor de bauturi racoritoare, sucuri si nectar din fructe, au fost aplicate 517 sanctiuni contraventionale pentru incalcarea dispozitiilor legale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 778.500 lei.

In ceea ce priveste rezultatele controlului privind comercializarea apelor minerale naturale, ANPC a verificat, in aceeasi perioada, 604 de operatori economici, dintre care 375 (62%) au prezentat abateri. "Din cantitatea totala controlata, 4.538.000 de litri de apa minerala naturala, apa de izvor si apa de masa imbuteliata nu respectau prevederile legale in vigoare privind protectia consumatorilor", mai spun cei de la ANPC.

Printre neregulile constatate in ce priveste apele minerale se numara: comercializarea apei minerale naturale si a apei de izvor provenite din aceeasi sursa sub mai multe denumiri comerciale, contrar prevederilor legale, utilizarea pe eticheta a unor termeni, denumiri, caracterizari ce nu au putut fi probate, conditiile de depozitare nu respectau indicatiile date de producatori sau lipsa afisarii ori neafisarea in mod vizibil a preturilor pentru apele imbuteliate comercializate.

Potrivit ANPC, pentru incalcarea dispozitiilor legale, comerciantilor de ape minerale naturale le-au fost aplicate 400 sanctiuni contraventionale, valoarea totala a amenzilor fiind de 697.700 lei.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#comercianti amenzi OPC, #amenzi OPC, #protectia consumatorului amenzi , #protectia consumatorului