Ziare.com

Cumparati bijuterii? Iata la ce trebuie sa fiti atenti

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 07:25

   

Cumparati bijuterii? Iata la ce trebuie sa fiti atenti
Pretul aurului a depasit, in ultimele saptamani, nivelul de 200 de lei pe gram, prin urmare, daca doriti sa achizitionati bijuterii in aceasta perioada, trebuie sa fiti chiar mai atent decat de obicei, pentru a va asigura ca nu cumparati falsuri.

Inainte de plati, informati-va daca obiectele din metale pretioase pe care le achizitionati sunt marcate (marcarea fiind obligatorie).

Bijuteriile trebuie sa aiba aplicate marca de titlu si marca de garantie proprie/marca de certificare:

- Marca de titlu (semn conventional, diferit in functie de continutul de metal pretios, exprimat in miimi, potrivit titlurilor legale din Romania):

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

a) pentru aur: 375; 500; 585; 750; 833; 900; 916 si aur fin 999;
b) pentru argint: 750; 800; 875; 916; 925 si argint fin 999;
c) pentru platina: 950;

d) pentru paladiu: 950.

- Marca de garantie proprie se stabileste de catre operatorul economic producator intern, importator si/sau vanzator cu amanuntul si se inregistreaza la ANPC. Marca de garantie se inscrie astfel:

a) pentru aur intr-o elipsa;
b) pentru argint intr-un dreptunghi;
c) pentru platina si celelalte metale platinice intr-un romb.

- Marca de certificare se aplica in cazul in care operatorul economic nu este autorizat sau nu doreste sa isi aplice marca de garantie proprie. Marca de certificare se aplica de catre ANPC.

Bijuteria este insotita de un certificat de calitate din care sa reiasa continutul de metal pretios, calitatea si masa pietrei pretioase inglobata. in montura. Cereti informatii inainte de cumpararea unei bijuterii despre caracteristicile exacte ale pietrei continute in aceasta.

Nu achizitionati bunuri din metale pretioase si/sau cu pietre pretioase de la persoane neautorizate (autorizarea fiind obligatorie ) sau de la vanzatorii ambulanti. Pentru orice nelamurire sau suspiciune legata de bijuteria achizitionata, consumatorii se pot adresa specialistilor Directiei Generale de Metale Pretioase, Pietre Pretioase si Proces Kimberley (DGMPPPPK) din cadrul ANPC in vederea analizei obiectului respectiv.

In prezent, la nivel mondial, cel mai ridicat consum mediu de bijuterii pe locuitor este in Emiratele Arabe Unite - de 33,68 grame, Turcia- cu 15 grame, Italia- 1,42 grame, Marea Britanie- 1,22 grame. Consumul mediu in Romania este de 0,14 grame bijuterii anual.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania - A.N.P.C.P.P.S.Romania - o9atitudine ! - InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 34801 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cel mai nou magazin de bijuterii

Descoperă și cel mai nou magazin de bijuterii online www.lajus.gold Află totul despre noul trend, cel al inelelor arhitecturale din aur sau argint https://lajus.gold/uncategorized-ro/ce-sunt-inelele-arhitecturale

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor