Cumparatorii vor fi mai bine protejati in disputele cu vanzatorii. Vezi in ce mod

Marti, 12 Martie 2013, ora 22:30
1815 citiri
Cumparatorii vor fi mai bine protejati in disputele cu vanzatorii. Vezi in ce mod
Foto: Arhiva

Cumparatorii din Uniunea Europeana vor avea acces mai usor la medieri rapide, ieftine si impartiale in disputele cu vanzatorii de bunuri si prestatorii de servicii, datorita noilor legi votate in Parlamentul European.

Astfel, cumparatorii vor evita procesele lungi si costisitoare, mai ales in cazul achizitiilor online sau transfrontaliere, se arata intr-un comunicat al PE, remis Ziare.com.

"Noile reguli privind rezolvarea alternativa a disputelor (ADR) si rezolvarea online a disputelor (ODR) au ca scop cresterea utilizarii schemelor ADR in UE oferindu-le o modalitate rapida, ieftina si informala de a rezolva disputele cu vanzatorii, in loc sa recurga la procese lungi", se arata in comunicat.

Noua directiva cere statelor membre sa se asigure ca exista scheme ADR pentru toate sectoarele de activitate si are prevederi referitoare la impartialitatea mediatorilor.

Cumparatorii vor putea utiliza noile reglementari pentru a cere despagubiri pentru plangeri formulate in afara tribunalelor referitoare la orice bunuri sau servicii, indiferent daca au fost achizitionate online, in magazin, local sau in strainatate.

Deputatii au stabilit ca medierea ar trebui sa fie gratuita pentru cumparatori sau sa coste o "taxa fixa". In general, orice disputa ar trebui sa fie rezolvata in 90 de zile, spune reglementarea.

Pentru a contribui la rezolvarea disputelor privind bunurile si serviciile vandute online, reglementarea ODR atribuie Comisiei Europene puterea de a crea o "platforma online" pentru ODR, in toate limbile UE. Aceasta platforma, accesibila prin intermediul portalul "Europa Ta" va oferi cumparatorilor un formular standard pentru plangeri, care va putea fi completat in limba materna.

Directiva ADR si Regulamentul ODR vor intra in vigoare la 20 de zile dupa publicarea lor in Jurnalul Oficial. Directiva ADR trebuie sa se aplice in toate statele membre in termen de 24 de luni de la intrarea in vigoare, iar platforma ODR va fi disponibila imediat dupa aceea.

Directiva ADR a fost aprobata cu 617 voturi la 51 si 5 abtineri. Regulamentul ODR a fost aprobat cu 622 de voturi la 24 si 32 de abtineri.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#legislatie europeana cumparatori, #Uniunea Europeana consumatori , #protectia consumatorului