Lapte de la tarani sau pasteurizat?

Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 21:18
6889 citiri
Lapte de la tarani sau pasteurizat?
Foto: botosaneanul.ro

Rivalitatea dintre laptele proaspat, de la tarani, si cel pasteurizat, vandut in magazine, scoate la iveala argumente pro si contra celor doua tipuri de produse. In general, despre laptele proaspat se spune ca este mult mai sanatos, dar ce se intampla in cazul in care nu este procesat corespunzator?

Realitatea TV a prezentat un caz in care laptele vandut de tarani in piata a fost dus in laboratorul Institutului de Cercetari Alimentare pentru testare. Rezultatele au aratat ca produsul continea urme de tetraciclina, daunatoare pentru sanatatea consumatorilor.

Prezenta antibioticului in lapte se putea datora faptului ca animalul respectiv ar fi fost bolnav, de unde si intrebarea cine si cat de des verifica ce calitate are laptele proaspat vandut de tarani.

"Laptele poate sa fie si periculos daca e depozitat in conditii neigienice, daca nu e racit la timp, daca nu e prelucrat la timp. Fiecare isi lauda marfa si fiecare vrea sa isi vanda marfa si sa faca o vanzare cat mai mare, spunand ca produsul lui este cel mai bun. Eu spun ca cel mai bun produs este laptele natural", a declarat pentru Realitatea TV Cornel Bibicu, inginer zootehnist.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a intervenit in emisiune, in apararea taranilor, spunand ca "adevarul e undeva la mijloc, sa nu aruncam cu caramida catre producatorul mai mic".

Ministrul a dezvaluit ca le cumpara nepotilor lapte direct de la producator si ca orice lapte cu exceptia celui dublu pasteurizat trebuie fiert inainte de a fi consumat, asta stie oricine.

Tabara a mai spus ca de calitatea produselor din piete sunt responsabili atat producatorii cat si inspectorii care efectueaza controale, iar incidentul prezentat in emisiune, referitor la prezenta tetraciclinei in lapte, nu trebuie exagerat si nici generalizat.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#lapte pasteurizat, #lapte tarani , #protectia consumatorului