Ziare.com

Norul de cenusa te-a blocat pe aeroport? Afla ce drepturi ai

de Alina Bardas
Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 18:14

   

Norul de cenusa te-a blocat pe aeroport? Afla ce drepturi ai
Sute de mii de oameni au fost blocati in ultima saptamana peste mari si oceane, departe de casa, din cauza norul de cenusa vulcanica ce a dus la inchiderea spatiului aerian in foarte multe zone de pe glob.

Companiile aeriene au promis restituirea banilor pe bilete sau reprogramarea zborurilor anulate, insa pentru pasageri, mai ales daca vorbim de turisti, prelungirea concediului in hoteluri si gasirea de rute alternative de transport au adus costuri extrem de mari.

Normele UE spun ca un pasager care a fost blocat in aeroport isi poate recupera banii. Cum cele mai multe comapanii aeriane au facut un pas inapoi in acest demers, sustinand ca zborurile nu au fost anulate din cauza lor, intrebarea este daca vor fi acesti pasageri despagubiti.

1. Compania aeriana spune ca nu am dreptul sa cer cazare. Ce este de facut? La inceput, mai multe linii aeriene au negat ca trebuie sa le asigure pasagerilor cazare, in conditiile in care zborurile lor erau blocate. Apoi, dupa ce presiunea din partea UE a crescut, ele au sustinut ca reglementarile actuale sunt eronate si ca fac din companiile aeriene singurul responsabil pentru ceea ce este de fapt o catastrofa naturala.

Consiliul Tranportatorilor Aerieni avertizeaza ca regulamentul UE se aplica, chiar daca in acest caz este vorba de dificultati extreme, provocate de eruptia vulcanului islandez.

2. Sunt blocat. Care sunt drepturile mele? Regulamentul CE 261/2004 prevede ca, in acest caz, transportatorii aerieni sunt obligati sa va ofere mese, bauturi racoritoare si cazare la hotel, potrivit Money Supermarket.

Conform normelor UE, companiile aeriene trebuie sa ofere despagubiri pasagerilor pentru intarzieri sau anulari, cu exceptia cazului in care intarzierile nu puteau fi controlate de ele.

Cu toate acestea, chiar si in astfel de conditii, companiile aeriene trebuie sa ofere cazare si masa pentru pasagerii blocati. In acelasi timp, nu exista limite de timp sau limite monetare pentru aceasta asistenta, iar liniile aeriene au propriul buget destinat acestor probleme.

3. In cat timp ar trebui compania sa se asigure ca ajung la destinatie? Nu exista nicio limita de timp privind datoria companiilor aeriene pentru a se asigura ca pasagerii blocati ajung acasa. Ele trebuie sa ofere, in cazuri de acest tip, doar servicii de ingrijire pana cand acestia pot ajunge acasa.

4. Ce trebuie sa fac daca sunt blocat? In cazul in care compania nu iti da bani pentru cazare si mancare si trebuie sa cheltuiesti proprii bani, la intoarcerea acasa poti cere rambursarea sumei in conformitate cu regulamentul CE 261/2004.

5. Ce se va intampla dupa? Nu e foarte clar ce se va intampla atunci cand companiile aeriene incepe sa primeasca aceste cereri. Este posibil chiar ca unele companii aeriene sa ceara ajutor din partea guvernului, pentru ca acesta sa suporte costurile respective.

6. Daca nu primesc banii inseamna ca trebuie sa merg la tribunal? Da. Desi companiile aeriene spun ca aceste afirmatii sunt abuzive, legea este lege. Confruntandu-se cu un numar mare de cereri, pasagerii se pot astepta la o batalie importanta pentru a obtine banii inapoi. UE ar putea sa intervina si sa ia partea consumatorilor.

7. Am venit acasa pe cont propiu. Linia aeriana imi va plati costurile? Depinde. In cazul in care zborul a fost anulat, dar ai ales sa ti se faca o restituire a banilor pe bilet si sa vii acasa pe cont propriu, compania aeriana este obligata sa faca acest lucru. Daca nu ai depus inainte o astfel de cerere, compania nu se obliga sa iti deconteze transportul.

In ciuda unor reglementari exacte in acest sens, exista si companii care refuza chiar si simplul ajutor privind masa si cazarea pasagerilor blocati. De exemplu, compania aeriana low-cost Ryanair a refuzat sa plateasca cazarea si masa pasagerilor blocati in aeroporturi in urma norului de cenusa care a paralizat traficul aerian, refuzand deschis sa se conformeze legislatiei stricte din UE privind drepturile consumatorilor.

Decizia companiei ar putea afecta aproximativ 400.000 de pasageri, dar ar putea salva compania de plata a milioane de lire sterline, conform scrie si The Guardian.

Mai mult, reprezentantii Ryanair au cerut o revizuire urgenta a legii europene in domeniu, considerand ca atat timp cat cei care calatoresc cu feribotul, autocarul sau trenul primesc doar banii inapoi, nici persoanele care calatoresc cu avionul nu ar trebuie sa aiba un regim special.

Ce se intampla in Romania?

In timp ce sute de mii de romani au ramas blocati pe aeroporturi din cauza sutelor de zboruri anulate, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Marin Anton, declara in urma cu o saptamana ca operatorii aerieni nu sunt obligati sa le returneze pasagerilor banii pentru biletele la cursele anulate din cauza norului vulcanic, deoarece este vorba despre o situatie de forta majora.

"In aceste situatii, companiile nu sunt obligate sa despagubeasca calatorii, pentru ca e vorba de situatie de forta majora. Solutia pentru rezolvarea acestei probleme este relocarea pasagerilor in cazul in care cursele vor fi reluate", a spus Marin Anton.

Oficialul roman a fost insa contrazis de comisarul european pentru Transporturi, Siim Kallas, care a declarat ca pasagerii au doua optiuni: fie isi amana calatoria, fie isi primesc banii inapoi, dar in anumite conditii.

Chiar si asa, Blue Air, singura companie romaneasca low cost, a cerut, joi, ajutor Comisiei Europene si Guvernului Romaniei dupa ce a avut pierderi de 2,48 milioane euro in urma inchiderii spatiului aerian din cauza norului de cenusa ce a blocat traficul aerian in intreaga Europa. Blue Air a anulat 164 de zboruri, fiind afectati circa 20.100 pasageri.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2724 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor