"Otravurile" din farfuriile romanilor - De la cititori

Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 20:00
3346 citiri
"Otravurile" din farfuriile romanilor - De la cititori
vidu.ro

Suntem constienti noi, romanii, de ceea ce consumam? Avem certitudinea ca in farfuria noastra isi gaseste locul hrana controlata, continand o cantitate de aditivi alimentari conform standardelor UE? Scandalul recent al dioxinei din Germania ne face sa ne punem serioase semne de intrebare fata de calitatea alimentelor din Romania?

In Germania, in goana dupa profit, un producator de furaje pentru pasari folosea printre ingrediente un produs utlizat in industria auto. Costuri mici, profituri mari pe spatele consumatorului european. Acele furaje au ajuns pe masa multor germani, incluse in ouale si carnea de pasare cumparate de la celebrii discounteri.

Si Romania a fost luata cu asalt de aceste magazine de tip discount sau hypermarket. Conform ultimelor studii de piata, se pare ca discounterii incep sa castige teren in fata traditionalelor supermarketuri sau hypermarketuri. Principiul magazinelor discount este simplu: produse putine, marci necunoscute, de obicei aduse din import, marci proprii si, cel mai important, preturi mici.

Hypermarketurile, la randul lor, se lauda cu aportul pe care produsele marca proprie il aduc in cifra de afaceri. Reprezentantii retailerilor spera ca, in cel mai scurt timp, produsele marca proprie sa reprezinte cel mai bine vandute produse din magazin. Ce se ascunde in spatele acestor produse ieftine, ale caror preturi sunt cu mult sub nivelul pietei?

Tot romanul fuge la aceste magazine pentru ca stie ca in aceste locuri gaseste cele mai mici preturi. De multe ori ne intrebam de ce un ou vandut sub marca proprie este 50 bani, iar altul, produs de o firma autohtona, este mai scump cu 20 de bani. Nu sunt tot oua? Si acela de 50 si ala de 70 de bani? Cam astea sunt intrebarile pe care si le pune consumatorul roman. De ce sa cumpar pulpe de pui cu 12 lei kg, cand pot sa iau la jumatate de pret, vrac? Ce are pestele pangasius fata de crapul romanesc, in afara de faptul ca e mai ieftin?

Aceste produse marca proprie ale magazinelor, in mare parte straine, detin un secret doar de ele cunoscut. Intre un ou marca proprie si unul produs de o firma autohtona, diferenta este data de furajele cu care sunt hranite gainile. La fel se intampla si cu carnea de pasare. Intre o napolitana marca proprie si alta apartinand unei firme cunoscute, diferenta este facuta de multitudinea de aditivi alimentari. Putem aminti aici si alte produse precum pateu de ficat, conserve de carne, branza facuta din inlocuitori, vanduta sub marca "delicatese".

Alta anomalie pe care o intalnim la produsele marca proprie este provenienta bunului de consum. Majoritatea produselor ne indica "distribuit in exclusivitate pentru..." Nu ni se spune unde este produs si de catre cine. Nu-i de mirare ca, acum ceva timp, un mare lant de hypermarketuri vindea paine avand printre ingrediente xilina, un anestezic stomatologic.

Lipsa de interes a autoritatilor este evidenta din moment ce aflam despre astfel de nereguli de-abia dupa ce produsele in cauza ajung pe mesele noastre. Controalele preventive sunt invizibile sau se fac fara a fi reflectate in presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#hrana dioxina Germania, #aditivi Romania mancare, #hrana preturi Romania , #protectia consumatorului
Comentarii
P
PSD_Erie
rank 1
Tarasi de la ziare.com, de ce scrieti otravuri in ghilimele, adica ce nu ie otravuri? Nu stiti ca data stia de la UE legea aia cu Cotex Alimentarum, adica sa ne bage la cotet pa toti si sa ne dea mancare ca la cainii nostri de la Asociatia de Hingheri !