Romania si restul tarilor UE, invadate de produse periculoase - Cele mai multe sunt din China (Grafic)

Luni, 23 Martie 2015, ora 15:31
4095 citiri
Romania si restul tarilor UE, invadate de produse periculoase - Cele mai multe sunt din China (Grafic)
Foto: Wikipedia

Comisia Europeana a anuntat, luni, ca anul trecut aproape 2.500 de produse au fost retrase de pe rafturi sau nu au intrat deloc in teritoriul UE, deoarece erau periculoase pentru consumatori.

"Fiecare produs din Europa trebuie sa fie sigur pentru cetatenii nostri. Produsele care pot avea efecte nocive trebuie sa fie retrase de pe piata cat mai repede posibil. Acesta este motivul pentru care am creat Sistemul de alerta rapida.

De-a lungul anilor s-a dovedit a fi foarte eficient in mentinerea sigurantei consumatorilor europeni. Acesta este un exemplu concret al cooperarii UE in beneficiul cetatenilor nostri", a declarat Věra Jourova, comisarul UE pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Comisiei Europene.

Pentru verificarea produselor s-a creat un sistem de alerta rapida, care garanteaza faptul ca informatiile despre produsele nealimentare periculoase retrase de pe piata si/sau rechemate oriunde in Europa circula rapid intre statele membre si Comisia Europeana.

In acest fel, se iau ulterior masuri adecvate peste tot in UE (interzicerea/oprirea vanzarilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de catre autoritatile vamale), iar consumatorii sunt informati.

In 2014, s-au inregistrat in sistem 2.755 de astfel de masuri. Treizeci si una de tari (UE, impreuna cu Islanda, Liechtenstein si Norvegia) sunt in prezent in sistem.

Care sunt produsele ce prezinta riscuri?

In 2014, cele doua categorii principale de produse pentru care s-au luat masuri corective au fost jucariile (28%) si articolele vestimentare, produsele textile si articolele de moda (23%).

Sursa: Comisia Europeana

Printre riscurile cel mai frecvent notificate, cauzate de aceste produse, se numara riscul de ranire, riscurile legate de substante chimice si riscurile de asfixiere.

Cele mai frecvente riscuri privind substantele chimice notificate in 2014 au vizat produsele de incaltaminte si articolele din piele.

De unde provin aceste produse?

China ramane principala tara de origine a produselor semnalate in sistemul de alerta. Anul trecut, 64% din numarul total de notificari privind produsele periculoase au fost legate de produse provenite din aceasta tara, la fel ca in 2013.

Comisia Europeana colaboreaza indeaproape cu China prin intermediul programului "Sistemul de alerta rapida-CHINA" pentru a se asigura ca autoritatile chineze raspund la fata locului tuturor problemelor privind siguranta produselor.

Sursa: Comisia Europeana

Sistemul de alerta rapida in cifre

2.435 - Numarul total de notificari efectuate in 2014.

Reprezinta o crestere de 3% in comparatie cu anul precedent, ceea ce inseamna ca, oprind mai multe produse periculoase, consumatorii sunt mai bine protejati.

2.755 - Numarul de masuri luate in 2014 ca urmare a problemelor constatate.

Cand statele membre depisteaza un produs care nu este sigur, vor trimite o notificare in Sistemul de alerta rapida. Toate celelalte tari vor cauta respectivul produs pe pietele lor, iar tarile care il vor gasi, vor indica ce masuri au luat (interzicerea/oprirea vanzarilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de catre autoritatile vamale).

Sursa: Comisia Europeana

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#produse periculoase Romania, #produse periculoase UE, #produse periculoase China , #protectia consumatorului
Comentarii
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5