Scandalul carnii de cal: Seria lunga a problemelor alimentare

Luni, 11 Februarie 2013, ora 18:48
3671 citiri
Scandalul carnii de cal: Seria lunga a problemelor alimentare
Foto: Arhiva

Europa este atinsa de un nou scadal alimentar, in care sunt implicate 16 tari, printre care si Romania, acuzata de faptul ca ar fi exportat carne de cal in loc de carne de vita.

Scandalul a inceput la mijlocul lunii ianuarie 2013, cand inspectorii din Irlanda au descoperit carne de cal in hamburgerii vanduti de unele retele de supermarketuri. Ulterior, in mai multe produse congelate vandute in Franta, Marea Britanie si Suedia s-a gasit carne de cal chiar si in masura de 100%, desi pe ambalaj scria ca este carne de vita.

Scandalul carnii de cal: Franta convoaca sefii industriei

Furnizorii ar fi fost abatoare din Romania, iar investigatia sugereaza ca nu este vorba de o greseala, ci de o intentie.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca, in urma controalelor la abatoarele mentionate, nu s-au gasit nici o incalcare a normelor europene in domeniu. Investigatia la nivel european continua, mininistrii din Franta urmand sa se intalneasca pe aceasta tema cu sefii din industria alimentara.

Scandalul carnii de cal Ponta: Nu accept statutul de suspect de serviciu pentru Romania (Video)

Acesta este, insa, doar unul din scandalurile legate de alimente din ultimii ani. Iata un istoric al acestora, potrivit Le Figaro.

Criza vacii nebune

Una din cele mai grave crize alimentare a izbucnit in urma cu aproximativ 17 ani. Pe 20 martie 1996, ministrul Sanatatii din Marea Britanie a dezvaluit ca zece tineri au murit in urma unei forme neobisnuite a bolii Creutzfeldt - Jakob, o degenerare acuta a creierului, legata de consumul de carne de vita.

Acest prion afectase deja mii de vite din Marea Britanie, luandu-se in discutie posibilitatea ca faina animala folosita pentru hrana vitelor sa fie problema. Ulterior, s-a impus un sistem de etichetare a carnei de vita, insa nu a fost impusa statelor membre. Pe carnea de provenienta franceza, de exemplu, se mentioneaza locul de nastere al vitei, locul unde a crescut si abatorul, precum si numarul de identificare al animalului.

Scandalul dioxinei

Aceasta molecula toxica a fost descoperita intr-o fabrica de faina din Belgia, apoi si in apa utilizata de producatorii francezi. In urma acestei descoperiri, 20 de tone de pulpe de pui de origine belgiana, marca "Tante Lucie", comercializata de societatea Pic Pic, au fost retrase de la vanzare.

Dioxina, un poluant foarte rezistent, care poate fi la originea mai multor tipuri de cancer si a problemelor hormonale, se poate regasi in grasimi si in lapte. In 2000, expertii europeni au spus ca produsele provenite din mare sunt printre cele mai afectate.

Contaminarea cu E. coli

Mai recent, in 2012, aproximativ 40 de persoane au murit, in Europa, din cauza contaminarii carnii tocate cu bacteria E. coli.

Circa 12 tone de carne comercializata sub marcile "Maison Spanghero", "Steak Country" sau "Bien Vu" au fost retrase de la vanzare, dupa ce s-a constatat prezenta bacteriei.

Lapte otravit in China

China a avut parte de primul scandal alimentar mediatizat dupa Jocurile Olimpice din 2008. Laptelui pudra marca Sanlu, foarte poluar, i se adauga melamina, pentru a parea mai bogat in proteine. Aproximativ 10.000 de bebelusi au fost afectati.

Initial, compania a refuzat sa admita ca a adaugat melamina in lapte, insa, ulterior, si-a recunoscut vina. Produsele au fost retrase de la vanzare, iar sefii companiei si-au cerut scuze in mod public.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#scandal carne cal, #carne cal export Romania, #carne cal produse inghetate , #protectia consumatorului