Scandalul gramajului painii ANPC a renuntat la masura prin care clientul putea fi pacalit

Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 16:19
2683 citiri
Scandalul gramajului painii ANPC a renuntat la masura prin care clientul putea fi pacalit
Foto: Wikipedia

Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorului (ANPC) a renuntat la ordinul prin care permitea practic furtul de la clienti, avand in vedere ca era permisa producerea si vanzarea painii cu orice gramaj.

"Am negociat astazi (vineri - n.red.) la ANPC: se revine la ordinul 392 si se pastreaza cantitatea neta la paine si specialitati, ca sa nu incurcam piata. Adica se va reveni la masura care prevede ca painea trebuie sa aiba minimum 300 de grame, iar cantitatea acestor produse poate creste doar din o suta in suta de grame", a precizat presedintele Rompan, Aurel Popescu, pentru Ziare.com.

Intrebat daca s-au facut si alte modificari, el a replicat ca aceasta a fost cea mai importanta si ca restul nu sunt esentiale.

Conform presedintelui Rompan, ANPC a incercat sa schimbe modul in care este comercializata painea din cauza unei notificari trimise de Comisia Europeana.

"Nu cred ca vom avea probleme acum cu CE, pentru ca am discutat cu cei din ANPC care tin legatura cu Bruxelles-ul si nu cred ca vor fi repercursiuni", a punctat Aurel Popescu.

Ordinul ANPC, efecte haotice in piata

Ziare.com a atras atentia in legatura cu noul ordin ANPC, publicat luni in Monitorul Oficial si aprobat de seful institutiei, penelistul Bogdan Nica.

Atentie la gramajul painii! Ce se ascunde in spatele deciziei luate de seful ANPC, penelistul Bogdan Cristian Nica

Acesta ar fi permis ca painea sa aiba orice gramaj, eliminand standardele stabilite in domeniu in 2011.

Practic, prin ordinul respectiv se elimina o masura introdusa pentru a face ordine pe piata produselor de panificatie.

Respectiv, in urma cu doi ani, s-a stabilit un prag minim de 300 de grame pentru painea vanduta in magazinele din Romania, iar majorarea acestei cantitati se poate face doar din 100 in 100 de grame. Astfel, consumatorul era protejat de posibilele "ciupeli" la gramaj din partea producatorilor rau-intentionati.

Daca ar fi ramas valabil, ordinul urma sa intre in vigoare pe 15 ianuarie 2014.

Fostul presedinte al ANPC, Constantin Cerbulescu, a mentionat pentru Ziare.com ca un posibil motiv pentru care actualul sef ar fi luat aceasta decizie este presiunea facuta de catre importatori de produse de panificatie congelate.

Scandalul gramajului painii Seful ANPC nu i-a intrebat pe producatori si abia acum se gandeste cum sa previna furtul la cantar

In replica, Bogdan Nica a sustinut, intr-o interventie la Realitatea Tv, ca masura din 2011 dezavantaja producatorii romani, deoarece limitarea gramajului se aplica doar lor, nu si producatorilor europeni. Insa el nu s-a raportat la anumite cifre din piata, pentru a evidentia impactul deciziei.

In plus, seful ANPC nu s-a consultat cu firmele din domeniu si nici nu a luat in calcul solutii pentru a impiedica atat evaziunea, cat si furtul la cantar.

Scandalul gramajului painii Evazionistii vor trece de la pacalirea statului la pacalirea clientului

Mai mult, reprezentanii Vel Pitar au avertizat ca decizia afecteaza in primul rand consumatorii. "Acestia vor fi practic pacaliti de 'jocul gramajelor'. Ne intrebam cum ar putea un consumator sa faca diferenta dintre o paine de 280 de grame si una de 300 de grame", au spus reprezentantii Vel Pitar pentru Ziare.com.

Potrivit acestora, introducerea standardelor amintite in 2011 a oferit consumatorilor posibilitatea de a face diferenta intre gramaje, calitate si pretul painii.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#gramaj paine ANPC, #Protectia Consumatorului cantitate paine, #gramaj minim paine eliminat, #Bogdan Nica ANPC paine, #sef ANPC gramaj paine , #protectia consumatorului