Stii ce mananci? - Painea, la control!

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 18:49
5451 citiri
Stii ce mananci? - Painea, la control!
Foto:agenda.ro

Dornici sa se hraneasca sanatos, romanii cumpara tot mai multa paine neagra sau integrala, tinand cont astfel de sfaturile nutritionistilor. Cel putin asa cred ei, ca ceea ce cumpara de pe rafturi este paine neagra. Din pacate, in foarte multe cazuri e vorba doar de ... paine alba vopsita.

Ca urmare a semnalelor transmise in ultimele zile in presa, Autoritatea pentru Protectia Consumatorului s-a autosesizat si a demarat marti controale in toata tara la agentii economici care se ocupa cu fabricarea si comercializarea painii.

Pare greu de crezut ca intr-o tara civilizata se poate intampla asa ceva, dar peste 70% din painea neagra care se afla pe rafturile magazinelor este un fals, fiind facuta de fapt din faina alba colorata cu malt, scrie Evenimentul Zilei.

Diferentele dintre painea neagra autentica si cea falsificata sunt evidente: prima are densitatea mai mare, nu e pufoasa, are coaja mai groasa si mai tare si se invecheste mai usor. Explicatia? Este facuta din faina integrala si nu contine chimicale. In plus, ea are un continut ridicat de fibre care stimuleaza digestia si tranzitul intestinal, protejand colonul. Singurul inconvenient este ca arata ceva mai rau.

Painea contrafacuta, adica obtinuta din faina alba colorata cu malt, e pufoasa, are coaja subtire si rezista o saptamana pe masa din bucatarie. Explicatia? Este facuta din faina alba si extract de malt, mentinandu-si aspectul pufos si avand si culoarea mult dorita, cea neagra. Conform legislatiei, aceste sortimente nu ar trebui sa poarte numele de paine neagra, doarece nu sunt facute integral din faina neagra, asa cum ar fi corect sa fie.

Producatorii mizeaza pe faptul ca romanii cumpara de la raft fara sa citeasca eticheta. Painea neagra corecta ar trebui sa aiba pe eticheta informatii stricte: faina de grau neagra, apa, sare, drojdie. In schimb, de cele mai multe ori, pe etichetele de paine neagra gasim faina alba si malt, existand insa si situatii in care una scrie pe eticheta si cu totul altceva contine produsul respectiv.

Cum trebuie sa procedeze cumparatorii?

Contactat de Ziare.com, Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania, a explicat ca nu trebuie sa ne alarmam, ci doar sa fim foarte atenti atunci cand alegem painea de pe raft.

"Sunt si exagerari, eu cunosc foarte multi care fac paine neagra corecta. Daca vreti cu adevarat sa fiti sigura, uitati-va pe eticheta. Ea trebuie sa precizeze ca painea e facuta din faina integrala sau din faina neagra, sau, dimpotriva, sa vedeti daca este facuta cu acel adaos de malt, care e tot un aditiv alimentar. El nu e periculos pentru sanatate, e un fel de colorant alimentar. Maltul ii da painii o culoare mai cafenie. Prin urmare, va uitati pe eticheta si vedeti ce scrie. Daca cumva cineva a mintit, se face reclamatie si plateste, inseamna ca insala consumatorul", ne-a declarat Viorel Marin.

Pe de alta parte, acesta a tinut sa precizeze ca nu trebuie sa se inteleaga gresit, painea alba este la fel de sanatoasa ca cea neagra, doar ca are alte caracteristici.

"E o problema discutabila, fiecare om e diferit. Faina integrala sau faina neagra au mai multa fibra din tarata. Pentru unii e sanatoasa fibra, dar pentru altii nu. De regula, faina integrala sau faina neagra au partea de tarata care contine mai multe vitamine, minerale, pe langa fibra. Pe de alta parte, daca nu sunt cu adevarat bolnav, mananc de pofta, mananc ca imi place. E si o problema de gust", a mai declarat presedintele ANAMOB.

Atentie, incep controalele in toata tara!

Nu doar calitatea painii, ci si gramajul, precum si alte aspecte, sunt puse sub semnul intrebarii in ultimele luni, asa ca Autoritatea pentru Protectia Consumatorului (ANPC) da startul unor controale de amploare la nivelul intregii tari.

Cum ne fura comerciantii de paine la gramaj

Cum va fi combatuta painea umpluta cu aer?

Painea nu va putea fi mai mica de 300 de grame, din septembrie

"Noi chiar acum pregatim o actiune de acest gen, vrem sa verificam daca prevederile legislative sunt respectate de catre agentii economici, lucru pe care l-am facut si pana acum, nu este o premiera. Vom verifica si, in functie de raspunsurile pe care le vom avea dupa control, vom da un comunicat de presa", a declarat pentru Ziare.com Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC.

Acesta ne-a precizat ca si la controalele anterioare s-au gasit anumite nereguli legate de folosirea unor coloranti, in toate cazurile agentii economici respectivi fiind sanctionati.

"Incepand de astazi (marti, n.red) exista o dispozitie la nivelul tuturor comisariatelor noastre sa intreprinda actiuni de acest gen si sa aiba sub observare toti producatorii si comerciantii de paine. Si, bineinteles, sa se verifice atat etichetele, cat si, prin analize de laborator, daca ceea ce scrie pe etichete se regaseste si in compozitia painii.

Si gramajul si toate celelalte aspecte. Avem si ordinul prin care am dispus cantitatea minima la paine de 300 de grame, cresterea ei din 100 in 100 de grame. Vor fi verificate toate aspectele, dar in primul rand din punct de vedere al calitatii si informarii consumatorului. Este o actiune la nivelul intregii tari, toate comisariatele vor verifica acest lucru", a declarat Constantin Cerbulescu pentru Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#paine neagra, #controale paine, #paine neagra vopsita, #gramaj paine , #protectia consumatorului