Allianz-Tiriac acuza transportatorii ca raspandesc informatii false despre pretul RCA

Vineri, 19 August 2016, ora 17:05
3324 citiri
Allianz-Tiriac acuza transportatorii ca raspandesc informatii false despre pretul RCA

Transportatorii rutieri romani au anuntat ca intra in greva japoneza pentru a protesta fata de cuantumul primelor RCA, care, spun ei, sunt umflate artificial.

In replica, Allianz-Tiriac, una dintre cele opt firme de asigurari care au mai ramas pe piata RCA, spune ca acestia exagereaza, pornind de la cazuri particulare.

Asociatiile transportatorilor au calculat ca, la o dauna medie de 11.038 lei pentru un camion cu masa de peste 16 tone si o frecventa a daunei de 18,22%, prima medie ar trebui sa fie de 4.907 lei, nu peste 22.000 de lei, cat ar fi in prezent.

Directorul general al Allianz-Tiriac, Remi Vrignaud, spune ca informatiile vehiculate despre nivelul prea ridicat al tarifelor RCA sunt false.

"Realitatea arata ca, la nivelul portofoliului Allianz-Tiriac, pentru camioane de mare tonaj, prima medie anualizata aferenta perioadei ianuarie-iunie a anului curent a fost de 7.500 de lei, in conditiile in care acestea inregistreaza cea mai mare frecventa si cea mai ridicata severitate a daunelor", a declarat Vrignaud, intr-un comunicat al companiei.

Potrivit reprezentantilor firmei de asigurari, exista cazuri in care costul unei polite RCA este de 20.000 - 25.000 de lei, dar acestea nu pot avea o pondere semnificativa, atata timp cat prima medie pentru camioane de transport de mare tonaj se situeaza la 7.500 lei, in cazul Allianz-Tiriac, sau la circa 8.500 lei la nivelul pietei.

Pentru autoutilitare cu masa mai mare de 18 tone, care au activitati de transport, prima medie la Allianz-Tiriac este in jur de 9.300 lei, in timp ce pentru autoutilitare angrenate in activitati de constructie, productie sau in regii autonome, prima medie este in jur de 5.500 lei.

Din 10 camioane de transport aflate in circulatie, patru provoaca daune, potrivit datelor prezentate de firma de asigurari. Autoutililitarele apartinand firmelor de productie inregistreaza o frecventa de peste doua ori mai redusa, iar autoturismele, de 7-8 ori mai mica.

Autoutilitarele de peste 18 tone apartinand firmelor de transport provoaca daune de peste doua ori mai costisitoare decat cele apartinand regiilor autonome, 13.500 lei fata de 6.500 lei.

Vrignaud mai spune ca pretul RCA este dat de ceea ce se intampla pe sosele si nu de masuri administrative, iar o intoarcere in timp, pe vremea in care preturile RCA erau stabilite administrativ, nu mai este posibila.

"Falimentele, situatiile de insolventa, infuziile semnificative de capital inregistrate la nivelul pietei arata ca cei care gresesc, platesc, in cele din urma", a declarat directorul general al Allianz-Tiriac.

Transportatorii au cerut Guvernului sa blocheze tarifele RCA prin Legea concurentei, daca se constata existenta unor dezechilibre majore.

Ei au anuntat ca vor circula zilnic, timp de o ora, cu 30 km/h oriunde se afla in Romania, pana cand primele RCA vor fi reduse la nivelul de 4.907 lei/an.

Piata RCA este in prezent zguduita de falimente si de alte probleme inregistrate de principalii asiguratori.

Companiile Astra si Carpatica Asig au intrat in faliment, iar City Insurance si Euroins se afla in diverse proceduri speciale impuse de catre ASF.

Potrivit ASF, primii cinci jucatori din segmentul RCA aveau o cota de piata de 82,8% la finalul primului trimestru.

Dupa Asirom, cu o cota de 25,84%, principalii jucatori erau Carpatica Asig, cu o cota de piata de 19,2%, Euroins (18,6%), City Insurance (11,6%) si Allianz-Tiriac (6,9%). Pe zona de RCA mai activeaza in prezent Generali, Omniasig, Groupama si Uniqa.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...