Analisti: Dobanzile la creditele in lei se vor apropia de 40%

Miercuri, 22 Octombrie 2008, ora 17:40
2740 citiri
Analisti: Dobanzile la creditele in lei se vor apropia de 40%

Dobanzile de 36% pe an pentru creditele de consum in lei si de 20% pe an pentru cele in euro, acestea sunt costurile pe care vor trebui sa le suporte romanii care au contractat credite bancare, cel putin asa sustin brokerii de credite.

In conditiile in care bancile gasesc din ce in ce mai greu finantare pe termen lung, dobanzile pentru creditele imobiliare si ipotecare ar putea urca pana la 24% pe an pentru contractile semnate in lei, respectiv 14% pe an in cazul imprumuturilor in euro.

Desi dobanzile la creditele pe termen lung sunt mai mici cu 6-12% comparativ cu cele pentru nevoi personale, efortul financiar pe care clientul trebuie sa-l faca este mult mai mare, deoarece costul cu dobanda se aplica la un sold de cateva ori mai mare.

"Pentru imprumuturile contractate de la bancile comerciale, dobanzile s-au majorat, in medie, cu 1-2 puncte procentuale", a declarat Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance, citata de NewsIn.

Creditele de nevoi personale in euro, obtinute de la bancile comerciale, variaza, in prezent, intre 12,8% - 20% pe an, in timp ce pentru creditele negarantate in lei, clientii trebuie sa plateasca o dobanda cuprinsa intre 17%-36% pe an, sustine aceasta.

Pentru creditele ipotecare in euro, bancile practica dobanzi intre 8,9% - 14% pe an, iar pentru cele in moneda nationala, dobanzile variaza de la 10,7% la 24% pe an, mai spune Bidian, conform datelor KIWI Finance.

Printre bancile care practica dobanzi mai mari se regasesc Volksbank, care a majorat dobanzile la creditele vechi in franci elvetieni la cele noi in euro sau Unicredit Tiriac Bank, unde majorarile dobanzilor pentru persoane fizice se aplica doar pentru creditele noi, neafectand creditele in sold. Tot din cauza costurilor de refinantare in crestere au modificat dobanzile si cei de la Banca Romaneasca.

IFN nu au majorat inca dobanzile la creditele in derulare

La randul lor, institutiile financiare nebancare (IFN) au majorat dobanzile doar la creditele noi. "Au fost intr-adevar mariri de dobanda si inainte de aceasta perioada mai agitata, insa IFN-urile cu care noi lucram au anuntat mariri in principal pentru creditele noi", a adaugat directorul brokerului de credite KIWI Finance.

In alta ordine de idei, ritmul de crestere al dobanzilor aferente depozitelor este inferior celui pentru imprumuturi. In acest context, analistii nu exclud posibilitatea ca dobanzile pentru economiile pastrate in depozite sa redevina real negative, asa cum au fost pana la inceputul acestui an.

"Este normal ca o banca sa nu majoreze dobanzile la depozite cu aceeasi rapiditate ca la credite, trebuie sa aiba grija si de profit, si de costuri", a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar, citat de agentia de stiri.

In plus, acesta a subliniat faptul ca atragerea de lichiditati din piata interna, principala miza pentru majorarea dobanzilor la multe banci, este limitata de capacitatea redusa de economisire a romanilor.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#credite, #banci comerciale, #crestere dobanzi, #acoperire costuri , #RCA