Aplicarea normelor europene ar putea urca pretul oualor cu 10-12% in 2012

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 21:22
1510 citiri
Aplicarea normelor europene ar putea urca pretul oualor cu 10-12% in 2012

Presedintele Agricola Bacau, Grigore Horoi, a declarat miercuri ca, prin imbunatatirea confortului gainilor, conform normelor europene ce ar trebui aplicate in Romania incepand cu 2012, pretul oualor ar putea creste cu 10-12%, situatie in care "doar gaina ar fi mai fericita".

Prezent la audierile din Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor, presedintele Agricola Bacau a subliniat ca imbunatatirea sistemului de custi pentru gaini ar avantaja doar animalele, produsul final si consumatorul neobtinand niciun beneficiu.

"Sunt demersuri ale organizatiilor de protectie a animalelor pentru imbunatatirea confortului si bunastarii animalelor. Vreau sa stie consumatorii ca aceste demersuri aduc beneficii animalelor, dar trebuie sa se pregateasca sa suporte efectele acestor beneficii.

Un calcul -nu foarte riguros- arata ca implementarea sistemului de custi imbunatatite, de dupa 2012, ar creste ponderea amortizarii in costul produsului de la 8-10%, la peste 20%. Trebuie sa ne asteptam ca, pe produsul ou, sa platim, dupa 2012, un pret mai mare cu cel putin 10-12%", i-a avertizat Horoi pe consumatori.

El a adaugat ca bunastarea gainii ii va costa pe consumatori. "Va fi gaina mai fericita, dar contra unui cost. Sunt persoane interesate sa iasa din anonimat, dar cu riscul de a intra in ridicol. Sa recomanzi sa te hranesti ca strabunicii, in anul 2010, cand populatia a crescut intamplator la 6,7 miliarde de oameni, mi se pare lipsit de sens.

Mult mai, interesant si util ar fi sa ne consumam energiile pentru a gasi surse de hrana pentru populatie", a comentat presedintele Agricola Bacau. El a mai spus ca industria, in ansamblul ei, "este intr-o reala dificultate", in conditiile in care au incetat subventiile din acest an.

Custi mai mari pentru gaini mai fericite si mai productive

Vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Corneliu Ceica, a aratat ca, in prezent, Romania a obtinut o derogare de la imbunatatirea custilor pentru gaini pana la 1 ianuarie 2012, insa ca se doreste o noua prelungire, statul roman alaturandu-se cererii Poloniei in acest sens. "Alte state au beneficiat de o perioada mult mai lunga de aceste derogari", a subliniat Ceica.

Presedintele UCPR, Ilie Van, a explicat la randul sau ca normele ce ar trebui aplicate incepand cu 2012 presupun marirea spatiului custilor si adaugarea unui cuibar si a unei stinghii.

Pe de alta parte, Ilie Van a explicat ca nu exista nicio diferenta intre compozitia chimica a oului din sistemul la cusca si cel din celelalte sisteme. Potrivit acestuia, culoarea galbenusului este data de pigmentul natural betacaroten, care se gaseste in porumb sau in faina de lucerna.

"Sunt ferme care nu folosesc porumb, ci grau sau orz si atunci pigmentul e mai deschis la culoare", a explicat presedintele UCPR. El a adaugat ca, in lume, producatorii extrag acest pigment natural, il introduc in furaj si coloreaza galbenusul.

"Pigmentul nu modifica compozitia chimica a oului. Din pacate, Romania nu foloseste acest sistem, nu pentru ca n-ar fi interesant sa modifici aspectul oului, dar n-avem bani. S-ar putea ca in timp s-ar putea sa ajungem la concluzia sa folosim", a mai spus Ilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#oua pret crestere, #norme europene gaini oua, #cotet gaini Uniunea Europanea , #RCA