ASF a aprobat cateva modificari privind RCA

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 15:44
3861 citiri
ASF a aprobat cateva modificari privind RCA
Foto: Arhiva Ziare.com

ASF a aprobat modificarea normei privind RCA, astfel ca asiguratorii vor fi obligati sa coreleze evolutia tarifelor RCA cu nivelul daunelor pentru fiecare segment de asigurati, iar pentru vehiculele care nu pot circula in strainatate din cauze tehnice nu vor mai incheia si polite Carte Verde.

"Am aprobat astazi (miercuri - n.red.) in Consiliul ASF amendamentele la Norma 23, avem clauza cu privire la corelarea primelor si majorarilor de prime cu daunalitatea", a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu, intr-o intalnire cu jurnalistii.

Totodata, norma modificata prevede ca asiguratorii vor emite doar polita RCA, fara Carte Verde, pentru vehiculele care nu pot circula in afara Romaniei, din cauza limitarilor tehnice. In aceasta categorie se pot incadra mijloacele de transport in comun sau tractoarele cu regim special de inmatriculare.

"Nu ne-am referit expres la transportatori aici, sunt toate vehiculele care nu pot circula in strainatate, pe fondul limitarilor tehnice", a precizat Negritoiu.

Transportatorii se revolta: RCA a crescut mai mult decat ni s-a promis - Reactia ASF (Video)

Norma va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) apreciaza ca introducerea unor limitari de orice fel asupra tarifarii RCA in cadrul proiectului de modificare a normei contravine Constitutiei.

Totodata, organizatia considera ca schimbarile pot determina si continuarea scaderii numarului de asiguratori prezenti pe piata RCA, potrivit unei scrisori pe care UNSAR a transmis-o recent catre ASF.

Modificarea normei a fost convenita in decembrie intre ASF, asiguratori si transportatori dupa un protest al acestora din urma, nemultumiti de cresterea tarifelor RCA.

Cele trei parti au semnat atunci un memorandum care prevede si plafonarea cresterii RCA la cel mult 50% din tarifele valabile in iunie 2015.

Ce spun transportatorii

Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) acuza nerespectarea protocolului, sustinand ca unele polite s-au scumpit deja peste 50%. ASF a anuntat insa ca asiguratorii si-au respectat promisiunile.

Transportatorii sustin ca au luat teapa: RCA s-a scumpit mai mult decat au convenit anul trecut

In decembrie, transportatorii au organizat un protest la Bucuresti, blocand cu mii de taxiuri, camioane, autobuze si microbuze Piata Victoria si Soseaua Kiseleff, principala nemultumire fiind legata de cresterea tarifelor RCA. Alta solicitare a vizat eliminarea supraccizei.

Reprezentantii transportatorilor au discutat la Guvern cu vicepremierul Vasile Dancu, ministru al Administratiei, si dupa intalnire au declarat ca vor continua discutiile privind RCA si ca este posibil sa reia protestele, in lipsa unor solutii, aratandu-se dezamagiti, totodata, ca supraacciza va ramane in vigoare anul viitor.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#modificari RCA, #ASF modificari RCA , #RCA