ASF anunta masuri de stabilizare a pietei RCA dupa cele sase luni cu preturi inghetate

Luni, 13 Martie 2017, ora 18:43
3413 citiri
ASF anunta masuri de stabilizare a pietei RCA dupa cele sase luni cu preturi inghetate
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat luni ca a elaborat un pachet de actiuni pentru stabilizarea pietei RCA, dupa expirarea perioadei de plafonare a tarifelor. Tot luni cinci patronate din transporturi au amenintat cu proteste la nivel national daca Guvernul nu va extinde perioada de plafonare a tarifelor pana la 31 decembrie 2017.

Guvernul a aprobat anul trecut, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o ordonanta de urgenta care impune inghetarea preturilor RCA pentru sase luni, prin fixarea unor preturi maxime de catre ASF.

Perioada de plafonare a inceput in 18 noiembrie 2016 si va expira in 18 mai.

ASF are in vedere masuri de stabilizare a pietei precum stabilirea tarifelor de referinta, introducerea in legislatie a conceptului "client cu risc ridicat", elaborarea unor ghiduri cu privire la relatia asiguratorilor/intermediarilor cu consumatorii, precum si derularea unor activitati sustinute de informare publica si de educatie financiara pe tema politelor RCA.

In ceea ce priveste stabilirea unor tarife de referinta, "ASF va contracta servicii de specialitate din partea unei terte parti independente pentru intarirea credibilitatii rezultatelor obtinute. Totodata, ASF va lucra la acest proiect cu Banca Mondiala, care va oferi asistenta tehnica in vederea consolidarii unei piete de asigurari RCA orientata pe tarife de referinta", se arata in comunicatul ASF.

Proiectul ASF urmareste atat implementarea unor masuri imediate, necesare procesului de tranzitie catre un sistem bazat pe tarife de referinta, cat si alte demersuri de stabilizare pentru urmatoarele 12 luni.

Patronatele cer extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurarilor RCA pana la 31 decembrie

Tot luni, cinci patronate din transporturile rutiere au amenintat cu noi proteste.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), Asociatia Operatorilor de Transport Rutier Apulum, Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002) si Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI) solicita Guvernului emiterea unei Hotarari pentru extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurarilor RCA cel putin pana la data de 31 decembrie 2017.

Transportatorii sustin ca cele mai importante prevederi ale OUG, precum stabilirea unui tarif de referinta sau decontarea directa, nu sunt aplicate de nicio firma de asigurari, iar noua lege RCA se afla inca pe traseul de aprobare si nu va intra in vigoare pana in data de 19 mai 2017, atunci cand va expira perioada celor sase luni de plafonare a tarifelor RCA.

In plus, patronatele avertizeaza ca, in lipsa unor masuri concrete dupa data de 19 mai 2017, firmele de asigurare vor reveni la tarifele practicate inainte de plafonare.

Piata RCA a ajuns anul trecut la un volum al primelor brute subscrise de 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), in crestere cu 29% fata de anul anterior, potrivit datelor oficiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#ASF masuri stabilizare piata RCA, #expirare perioada plafonare RCA, #proteste patronate RCA , #RCA